Helårsdekk betyr så mange kompromisser at det fort blir dårlig både på sommer og vinter. Vi anbefaler helt klart to sett hjul til bilen! Illustrasjonsfoto.
Helårsdekk betyr så mange kompromisser at det fort blir dårlig både på sommer og vinter. Vi anbefaler helt klart to sett hjul til bilen! Illustrasjonsfoto.

Disse dekkene bør du holde deg unna

Det er en grunn til at du bør ha to sett hjul til bilen din - les hvorfor.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei. På min Subaru Forester Turbo 1999 modell er sommerdekkene av type: Duron A2000 all season. Vet dere noe om disse dekkene?

Lurer på om det egentlig er helårsdekk, synes ikke noe særlig om helårsdekk. De er vel ikke akkurat økonomisk med tanke på drivstofforbruk heller.

Lurer også på om det er litt ujevn bane på dem, virker som bilen vibrerer litt opp og ned, hvis du forstår hva jeg mener. Virker som det går litt mer drivstoff også enn med vinterdekkene, kjørte til Oslo i vinter og da gikk det på 0,77 l/mil. Kjørte i fjor sommer og da gikk det 0,85 l/mil.

Benny svarer:

Heisann.

Om de hadde blitt solgt på Vinmonopolet, så hadde de ikke stått på øverste hylle - for å si det slik.

Jeg kjenner litt til disse dekkene, og du må i alle fall ikke finne på å bruke dem på vinteren. Det er det man kaller et helårsdekk – men å bruke dem året rundt er absolutt ikke noe jeg anbefaler å gjøre. Her i Norge må vi ha to hjulsett. Et sett til sommerbruk og et sett skikkelige vinterdekk.

Helårsdekkene er bygd opp med så mange kompromisser at de egentlig ikke duger hverken til sommer- eller vinterbruk.

Hvis du bruker disse som sommerdekk, så kan det at de rister faktisk være at dekkene er delaminert. Det vil si at banen / oppbyggingen i selve dekket ikke har tålt varmen/ hastigheten som kreves av et sommerdekk.

Men før vi feller dødsdommen, bør du forsøke å avbalansere de først. Det kan godt være så enkelt. Akkurat hvor stor rullemotstanden er i disse dekkene tør jeg ikke si, men det er tydelig at du har gjort deg noen tanker / erfaringer om dette selv.

Dekkene er etter min mening den viktigste ”komponenten” på en bil. Derfor: Er du det minste i tvil, så anbefaler jeg å skifte dekk til noe du vet holder mål. Husk det er disse få kvadratcentimeterne med dekkfalte som holder bilen din på veien – og det er ikke her du skal spare.

Lykke til, med både dekk og morsom bil!

Les også: Dette er de beste sommerdekkene

Del med facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer - skriv inn i kommetarfeltet under: