vegardolsen
vegardolsen

Vegard «Shortcut» Olsen raser mot politiet

– Jeg skal være forsiktig med å bruke ordet rasisme, jeg vil heller kalle det uvitenhet.

NRK-profil Vegard «Shortcut» Olsen er oppgitt over politiet i Oslo etter mordet på Bislett i forrige uke.

Etter at 35 år gamle Einar Opsahl ble skutt på Bislett i helgen har politiet etterlyst en mann av «asiatisk utseende». Migrapolis-programlederen mener denne ordbruken bidrar til å opprettholde diskriminering av en stor og sårbar gruppe.

Politi og rettsvesen bør passe seg

– At politiet etterlyser en mann med «asiatisk utseende» er både slurvete og generaliserende. Betegnelser som dette blir brukt alt for ofte i det offentlige rom, og spesielt politi og rettsvesen bør vokte seg for slike uttalelser. Denne ordbruken er med på å generalisere store grupper mennesker som ikke har noe med saken å gjøre, sier Olsen til «God kveld Norge»

Hva er «asiatisk utseende»?

På facebook har Olsen lagt ut følgende statusoppdatering:

Til politiet: Asia har over 60 prosent av jordens befolkning, over 4 milliarder mennesker, verdensdelen omfatter 54 land og har 35 registrerte folkeslag. Hva i helvete er «asiatisk utseende»?!? Kanskje ikke så rart at dere ikke finner han som skjøt....?

Politiet er uvitene

Når vi snakker med Olsen innrømmer han at han blir svært oppgitt over politiets språkbruk.

– Jeg skal være forsiktig med å bruke ordet rasisme, jeg vil heller kalle det uvitenhet. Dette er, sikker utilsiktet, med på å opprettholde en segregering i samfunnet, og det skjer for ofte. Jeg syns det er spesielt urovekkende når rettssystemet er med dette, de skaper mistillit mot en hel folkegruppe, understreker Olsen.

Vegard vurderte selv i sin tid å begynne på politihøyskolen, men la planene på hylla for å satse på en karriere som artist.

- Jeg hadde veldig lyst til å begynne på Politihøgskolen. For meg handlet det om å få en identitet - jeg hadde aldri klart å fullføre noe skikkelig før. Men til slutt bestemte jeg meg for at hvis artistkarrieren ikke funka, så kunne jeg alltids begynne på Politihøgskolen om et halvt år i stedet, har han tidligere uttalt til Nrk.no

Les også: Trist at Stella blir redusert til en farge.

Svarteliste

På hjemmesiden til programmet Vegard er med på å lede, «Migrapolis», har de lagt ut en «svarteliste» med ord og uttrykk som mediene bruker om innvandrere og flerkultur.

– «Innvandrerbakgrunn» er også en betegnelse man ofte bruker, selv om ungdommene man henviser til ofte er født i Norge. Det samme gjelder «norsk utseende». Hva er egentlig det? Jeg er da også norsk, men har ikke det de mener er «norsk utseende».

Føler seg ekskludert

Selv har han blitt betegnet som afrikaner, til tross for at han er norsk, adoptert fra Colombia.

– Jeg tar meg sjelden nær av å bli kalt utlending. Jeg føler meg helt norsk, men jeg kan forstå at ungdommer med innvandrerforeldre mister tilliten til samfunnet når de hele tiden blir ekskludert og kategorisert som noen som ikke tilhører her, avslutter Olsen.