Laks og asparges (Foto: Illustrasjonsfoto)
Laks og asparges (Foto: Illustrasjonsfoto)

Lavkarbo til grillen

Her er ernæringsterapeutens tips til sunn feriemat.

Det trenger ikke være så stor forskjell på kostholdet i hverdagen og ferien.

– Maten skal være både god og næringsrik uansett, og det går fint an å kose seg med sunne ting, sier ernæringsterapeut Siv Hauge.

Her kan du finne forslag til lavkarbo-frokost.

Siv Hauge er opptatt av at man skal spise nok fett og proteiner til alle måltidene, også kjent som et kosthold med lavt inntak av karbohydrater.

– Det er for å holde blodsukkeret stabilt og for at man ikke får så lyst på søtt og annen «søppelmat».

Flere er kritiske til et lavkarbokosthold. Her kan du lese om en lege som mener at Lavkarbodiett kan gi helseplager.

Siv Hauge har flere tips til hva man kan kose seg med ved siden av grillmaten i sommer dersom man velger et lavkarbokosthold.

Les også: Her er de norske superbærene.

Thaisalat som passer til grillet fisk, kylling eller kjøtt.

100 gram grønne bønner, strenglet

200 finrevet hvitkål/rødkål

3 plommetomater, delt i to på langs uten frø og i skiver

4 vårløk, i skiver

50 gram tørristede usaltede peanøtter, grovhakkede

4 koppeformede salatblader

Dressing:

En håndfull fersk koriander

2 røde chilier, uten frø

2 hvitløksfedd, hakket

2 ss lys soyasaus

1 ss nypresset limesaft

1 ss sukrin

Lag denne dressingen ved å blande alt i en foodprossessor til en jevn masse.

Forvell bønnene i kokende vann i 2 minutter. Skyll i iskaldt vann. Ha alle ingrediensene i en bolle. Hell over dressingen og bland godt. La det hele stå i kjøleskapet i 30 minutter. Ha de grovhakkede peanøttene over før servering.

Les også: Unngå lunsjfellene

Sesamdipp (passer som saus til kylling og hvit saus)

50 gram sesamfrø

1 1/4 yoghurt naturell

1 1/2 dl majones

2-3 ss soyasaus

Rist sesamfrøene i en tørr panne. Avkjøl i en bolle. Bland alt. Dippen smaker best samme dag som du lager den.

Siv Hauge har skrevet boka «Bakeglede uten sukker» og her kan du finne oppskrifter på blant annet sjokoladeterte og sjokoladetrøfler.

Spinatstuing (er nydelig til både kjøtt, kylling og fisk. Kan også fint erstatte ris, pasta og poteter.)

1/2 gul løk

2 fedd hvitløk

1/2 fersk chili

1 ss smør/olivenolje

1 pk fersk spinat

100 gram philadelphiaost

havsalt

pepper

Surr hakket løk, hvitløk og chili i smør/olivenolje i en kjele. Ha oppi spianten. Når spianten er myk, ha oppi osten og smak til med salt og pepper og eventuelt litt chilipulver.

Denne stuingen kan også spises som et måltid i seg selv med baconterninger på.

Les også:

Kan vi tenke «lavkarbo» for barn?

Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør: – De fleste kan spise litt karbohydrater