KAST ELLER BEHOLD? Det er mange dilemmaer du kan komme i når du først har satt av tid til å rydde i klesskapet ditt. (Foto: Ron Chapple)
KAST ELLER BEHOLD? Det er mange dilemmaer du kan komme i når du først har satt av tid til å rydde i klesskapet ditt. (Foto: Ron Chapple)

Garderobeguide: Fra kaos til orden i klesskapet

Slik får du en garderobe du er fornøyd med. Ryddetipsene du bør kunne.

– Jeg har ingenting å ha på meg!

Dette utsagnet har vel de fleste kvinner utbasunert i vill fortvilelse foran et selskap, en tur på byen eller rett og slett mandag morgen. Men de fleste av oss kan vel innrømme at det neppe er sant, og at det kanskje er andre årsaker til denne dekadente og ikke helt prekære formen for håpløshet. Dog, det kan være ille nok å ikke føle seg fin når man faktisk har hundre kjoler i skapet som man bare ikke klarte å rote frem.

Hjelpen er imidlertid nær. Får du orden i garderoben, er det stor sannsynlighet for at karmaen foran påkledningsrutinene også bedres betraktelig.

Her er våre beste garderobetips:

Velg sorteringssystem

Det er to ulike sorteringssystemer vi gjerne går etter når garderoben skal få en ansiktsløftning: Fargekoder eller ulike typer plagg hver for seg. De to systemene har ulike fordeler. Velger du å sortere etter fargekoder, vil du lett kunne plukke ut plagg som passer til hverandre, særlig om du liker å matche! Det blir også lettere å kle seg etter humøret. Den ene dagen vil du kanskje skille deg ut i gult eller rødt, den andre dagen vil du roe antrekket ned, med plagg i sort, grått eller brunt. Fargesortering ser også pent ut i skapet eller hyllen hvor du oppbevarer plaggene. Noe for estetikeren altså.

Velger du å sortere etter bruksområde, går det derimot raskere å finne akkurat den type plagg du er ute etter når du skal sette sammen et antrekk: bukser her, topper der; du skjønner tegninga.

Vil du ha god oversikt, kan en helt vanlig Billy-hylle fra Ikea gjøre jobben som klesskap. Da ser du alltid hva som ligger hvor (i alle fall hvis du har brettet klærne i tellekanter). For å minimere støvmengden, kan du feste på glassdører utenpå hyllene.

Bokser er praktisk

Gjennomsiktige bokser er også praktisk hvis du lett vil se hvor ting ligger. Har du masse tilbehør som ligger spredt rundt på soverommet, er det også praktisk å samle det på denne måten. Lag eventuelt navnelapper på fronten av boksene, hvor du spesifikt angir hva som finnes i hver boks, det være seg sokker, innleggssåler eller bh-stropper.

LES OGSÅ: Plagget du alltid må ha i skapet

Rydd bort eller donér

Hele og rene plagg du ikke bruker lenger kan du enten sette på loftet (heldiggrisen om du har en stor loftbod!), eller gi bort til Fretex, en god venn eller et loppemarked. Det samme gjelder plagg som er for store eller for små. Favorittbuksa fra videregående vil det selvsagt være helt fantastisk å komme inn i igjen. Men ikke regn med at det skjer umiddelbart. Spar deg for det irriterende synet av å legge merke til den hver gang du skal finne dagens antrekk, og rydd den bort!

Vær snill mot tøyet

Sørg alltid for å prioritere hengeplass til de plaggene som lettest skrukker seg, for eksempel linplagg. Eksklusive plagg bør også få henge på en henger av god kvalitet. Helt tynne metallhengere kan ødelegge formen på plaggene, så gå for litt brede trehengere om du får plass til det.

Veskene dine holder seg finest om du fyller dem med noe, for eksempel sammenkrøllet papir. Det samme gjelder for sko. Her finnes det egne skotrær som du putter ned i skoene når du ikke bruker dem.

LES OGSÅ: 10 sommervesker du har råd til

Skjøre plagg bør alltid henge i klespose. Her tenker vi for eksempel på bunad, brudekjole, haute couture eller fine vinterkåper.

Finn igjen knappen!

Kast alltid svært ødelagte plagg, og klær med svetteflekker som ikke går vekk. Du kommer aldri, jeg gjentar aldri, til å ta det på deg det igjen.

LES OGSÅ: Basisgarderoben og det viktige tilbehøret

Klær med tunge perleproderier eller andre applikasjoner bør oppbevares liggende. Hvis ikke kan de dra seg.

Oppbevar ekstraknapper/perler og ekstratråd som følger med plaggene på samme sted. Så vet du alltid hvor du skal lete når uhellet er ute.