Ove Austgulen
Ove Austgulen

Viking sliter med skader – ingen kø hos Brann-legen

Skadeforebygging er helt avgjørende i den tynne Brann-stallen.

Se Viking - Brann på TV 2 og tv2sumo.no torsdag kl. 20.00

Mens fire Viking-spillere ligger på sykestuen før morgendagens vestlandsderby, er situasjonen en helt annen hos Brann. Med en tynn stall har bergenserne vært nødt til å jobbe med skadeforebygging.

– Vi tror ikke det er tilfeldig, vi tror ikke det er flaks. Vi tror det er et produkt av systematisk arbeid vi har gjort - særlig de to siste årene. Vi har 17 mann i troppen, og vi har en trener som ligger på ryggen etter oss for å holde guttene skadefrie, sier lege Ove Austgulen til TV 2 Sporten.

Viking-trener Åge Hareide har aldri opplevd maken til skadetrøbbel tidligere. Dette er imidlertid ikke et nytt fenomen, for siden 2009 har 12 spillere vært satt ut av spill i lang tid.

– Typisk for lag som sliter

I fotball skiller man hovedsaklig mellom to typer skader. De som kommer av overbelastning og feiltrening, og de man ikke kan gardere seg mot, som brudd- og alvorlige kneskader.

Viking mener at det er de tilfeldige skadene som råder i klubben.

– Da jeg kom til klubben ble flere rammet av slagskader. Jeg har alltid vært for fysiske treninger med mye duellspill, og da blir det fort flere slagskader, sier Hareide.

Viking-treneren mener at en ulykke sjeldent kommer alene.

– Da vi fikk to karantener etter to gule kort i Haugesund-kampen fikk jeg en melding av en kompis som mente vi var rammet av Murphys lov, forteller Hareide. Det er loven som sier at "hvis noe kan gå galt, så vil det også gjøre det". Det er ofte slik med lag som sliter. Da blir man oftere rammet av skader og karantener, sier Hareide.

Forundret Brann-lege
De fleste av Viking-spillerne som er skadet eller suspenderte ville vært høyaktuelle for spill mot Brann, og det er nesten utelukkende offensive spillere som går glipp av kampen. André Danielsen er en av dem.

- Man kan ikke gjøre noe med skader, men det er klart at det har vært i overkant mange i fjor og i år. Likevel må vi bare gjøre det beste ut av situasjonen, og kjempe oss ut av det, sier Danielsen, som er ute i fire uker etter en vridning i kneet.

Brann-lege Ove Austgulen er forundret over Vikings problemer, og tror det ikke har noe med tilfeldigheter å gjøre.

– Hvis det er slik at de har hatt 17 lyskeoperasjoner de siste årene, mens vi har hatt et par stykker, så kan man begynne å lure på om de har gjort leksen sin når det gjelder forebyggende trening, sier han.