Bjarte Myrhol (Foto: Ellingsen, Tommy/Scanpix)
Bjarte Myrhol (Foto: Ellingsen, Tommy/Scanpix)
hedin norge_sumo
hedin norge_sumo

Dette er veien til OL for håndballgutta

EM-trekningen vanskeliggjør veien til OL i London for Robert Hedins gutter.

Onsdag ble EM-puljene trukket i Beograd. De norske håndballgutta kom i gruppe med Island, Kroatia og Slovenia i neste års håndball-EM. Dersom Norge går videre venter tre lag fra gruppe C, som etter trekningen trygt kan omtales som dødens gruppe. Frankrike, Spania, Ungarn og Russland er lagene i gruppe C.

LES: Norge i pulje med Kroatia og Island

I tillegg til håndball-EM spilles det OL i 2012. Landslagssjef Robert Hedin er bekymret for at EM-trekningen gjør det ekstra vanskelig å få en av de to siste kvalifiseringsplassene til OL i London 2012.

Slik kvalifiserer Norge seg til OL-kvalik (hold tungen rett i munnen):

Foreløpig er sju lag fra Europa klar for OL-kvalifisering. De sju lagene er Frankrike (direkte kvalifisert), Danmark, Spania, Sverige, Kroatia, Island og Ungarn. Dette er topp sju fra VM i Sverige i januar i år.

Norge kan gjennom en god plassering i EM-sluttspillet kapre en av de to siste plassene som blir tildelt lag fra Europa. Teoretisk sett kan Norge komme til OL-kvalik som nummer ni i EM, gitt at de sju forhåndskvalifiserte lagene havner foran.

Det tror imidlertid ikke Robert Hedin skjer.

– Slik jeg vurderer det må vi trolig bli minst nummer tre i hovedrunden for å komme inn i OL-kvalifiseringen, sier Hedin.

– Det betyr at vi må kunne spille om en 5.plass. Med de lagene vi skal møte er det klart at det blir tøft. I verste fall må vi være klare for en semifinale for å få en kvalikplass, sier Hedin.

LES: Gjekstad om Norges EM-gruppe: – Kunne vært mye verre

Det er nemlig ikke smålag Norge skal kjempe mot om de to ledige kvalikplassene.

Polen, Serbia, Slovakia, Makedonia, Tyskland, Tsjekkia, Russland og Slovenia kjemper i likhet med Norge om de to plassene. Flere av de nevnte lagene har en mye enklere vei til semifinale enn Norge.

– Gruppe A og B er jo mye enklere enn vår gruppe C og ikke minst D som vi skal krysse med. Lag som Polen og Tyskland som vi kjemper mot har en lettere vei i EM, og kan komme inn i hovedrunden med mange poeng. Da blir det svært vanskelig å hente dem inn igjen, mener Hedin.

Nytt nåløye venter
Selv om Norge klarer å ta en av de to ledige plassene er det fortsatt en lang vei til OL i London. Totalt skal åtte land være med i OL. Frankrike (direkte kvalifisert) og Storbritannia (vertsnasjon) er allerede kvalifisert. Det betyr at det gjenstår seks plasser.

I OL-kvaliken er det tre grupper med fire lag. De to beste lagene i hver kvalikgruppe går til OL. Norge havner eventuelt i gruppe 1 eller 2.

Kvalikpuljer til OL:

Gruppe 1

Danmark

Ungarn

Nummer 1 i Europa

Nummer 1 i Afrika

Gruppe 2

Spania

Island

Nummer 1 i Amerika

Beste kontinent i VM (Europa)

Gruppe 3

Sverige

Kroatia

Nummer 1 i Asia

Nest beste kontinent i VM (Amerika)