GRAFFITI BERGEN: Bergens politikere vil ha flere graffitivegger. (Foto: TV 2)
GRAFFITI BERGEN: Bergens politikere vil ha flere graffitivegger. (Foto: TV 2)

Bergens politikere vil ha mer graffiti i byen

Vil gjøre Bergen til Nordens graffitihovedsted.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FÅR FLERE LOVLIGE GRAFFITIVEGGER:  I neste uke vedtar bystyret at minst sju nye, lovlige graffitivegger skal opprettes i byen.  (Foto: TV 2)
FÅR FLERE LOVLIGE GRAFFITIVEGGER: I neste uke vedtar bystyret at minst sju nye, lovlige graffitivegger skal opprettes i byen. (Foto: TV 2)
I Bergen ble både Bybanen og byens stolthet Fløibanen fullstendig tilgriset av taggere i helgen. Det skremmer ikke politikerne i byen, som vil ha mer graffiti. Som den eneste byen i landet lager de nå flere lovlige graffitivegger - for å gjøre Bergen til Nordens graffitihovedstad.

– Når det gjelder kunsten, skal vi ikke ha en nullvisjon, der skal vi være en av de ledende byene i Norden, sier kulturbyråd i Bergen, Harald Victor Hove (H).

– Et lavmål

Politiet har fremdeles ingen mistenkte etter hærverket i pinsehelgen.

Kulturbyråd i Bergen  Harald Victor Hove lovpriser byens graffiti. (Foto: TV 2)
Kulturbyråd i Bergen Harald Victor Hove lovpriser byens graffiti. (Foto: TV 2)

– Det gjorde meg trist at man måtte gå så langt som å angripe institusjoner som Fløibanen og Bybanen. Det er det jeg kaller et lavmål, man kunne holdt seg for god til det, sier Trond Amland direktør ved Fløibanen.

– Sprer seg

Likevel vil ikke politikerne i Bergen ha mindre graffiti - de vil ha mer. I neste uke vedtar bystyret at minst sju nye, lovlige graffitivegger skal opprettes i byen.

Roger Iversen driver utested et steinkast fra det som i dag er den eneste lovlige graffitiveggen i sentrum. Han observerer at taggingen har spredd seg stadig videre ut i nabolaget.

– Det skjer hele tiden. Disse tingene her borte, de kom nå sist uke, sier Iversen.

FLØIBANEN TILGRISET: Direktør ved Fløibanen Trond Amland ble møtt av et trist syn i pinsehelgen. (Foto: TV 2)
FLØIBANEN TILGRISET: Direktør ved Fløibanen Trond Amland ble møtt av et trist syn i pinsehelgen. (Foto: TV 2)

Men byrådet hører ikke på naboene. Heller ikke på politiet i Bergen, som tror at flere graffitivegger vil føre til mer ulovlig tagging.

– Graffiti, det er kunstpolitikk, og der har nok politiet litt mindre kompetanse til å uttale seg, sier Hove.

Synes du Bergen skal tillate flere steder for graffiti? Diskuter saken under!

Lever av grafftiti

Mens tagging er ulovlig, er altså graffiti ettertraktet. Slava Matisic har malt graffiti i femten år. Det er slike gutter Bergen vil ha.

– Jeg hadde ikke gått og sprayet Bybanen. Det er kanskje fordi jeg lever av graffiti, da. Jeg tror de som maler ulovlig kunne blitt veldig overasket over at de kanskje kunne fått betalt for mange av de jobbene som de gjør ulovlig og gratis, sier Matisic.