NEST STØRST: Dette er det nest største tollbeslaget som er gjort av khat. Markedsverdien er på vel 450.000 kroner.  (Foto: Tollvesenet)
NEST STØRST: Dette er det nest største tollbeslaget som er gjort av khat. Markedsverdien er på vel 450.000 kroner. (Foto: Tollvesenet)

Bilfører tatt med et kvart tonn khat i Østfold

Østfold-politiet beslagla mandag det neste største khatpartiet noensinne i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilføreren ble forsøkt stanset av tollere på Svinesund ved 6-tiden mandag morgen. Han kjørte en svenskregistrert Saab. Føreren satte opp farten og kjørte av gårde nordover i Østfold. Tollerne kontaktet Østfold politidistrikt. Politiet sendte ut patruljer for å stoppe bilføreren.

Stakk fra politiet

Bilen ble funnet igjen ved avkjøringen til Skjeberg. Der sto bilen parkert i veikanten. Føreren stakk til skogs, men ble raskt innhentet av politiet.

LES OGSÅ: Beslagla khat etter biljakt

– Bilen, som var stappfull av khat, ble tauet inn til Svinesund. Beslaget ble veid til totalt 297 kilo khat, opplyser Tollvesenet.

STORT BESLAG: Politiets beslag er det nest største i Norge. Smugleren forsøkte å stikke av fra politiet, men de innhentet ham raskt.  (Foto: Tollvesenet)
STORT BESLAG: Politiets beslag er det nest største i Norge. Smugleren forsøkte å stikke av fra politiet, men de innhentet ham raskt. (Foto: Tollvesenet)

Norgeshistoriens største khatbeslag var på 318 kilo og ble tatt hånd om av tollerne på Svinesund i desember i fjor. En 22 år gammel mann fra Litauen ble pågrepet i forbindelse med beslaget av de 29 striesekkene med khat.

LES OGSÅ: Mot ny rekord i khat-beslag i Norge

Totalt beslagla Tollvesenet i fjor nesten 11 tonn khat.

Khat er en plantevekst som vokser naturlig blant annet i Øst-Afrika, hvor khatblader tygges i sosiale sammenhenger. Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært planten som narkotika, og er forbudt i Norge. Khat som ender opp i Norge har ofte blitt smuglet inn fra Nederland og Storbritannia, hvor khat-bruk er lovlig.

Ferskvare

Med en kilopris på 1500 kroner er dette khatpartiet verdt vel 445.500 kroner. Det er likevel ikke sikkert at dette var beregnet for salg.

STORE MENGDER: 297 kilo khat ble beslaglagt av politiet i Øsfold.  (Foto: Tollvesenet)
STORE MENGDER: 297 kilo khat ble beslaglagt av politiet i Øsfold. (Foto: Tollvesenet)

– Det er ikke sånn som man kan ha på lager. Det ligger gjerne innpakket i bananskall og må brukes relativt raskt. Blir det liggende mister det virkningen, sier operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Meyer til TV 2.

LES OGSÅ: Tatt med 29 sekker khat i bilen

– Khatsmugling havner under straffelovens paragraf 162, første ledd, og har en strafferamme på fengsel i inntil to år, sier politiadvokat i Halden, Siri Holden, til TV 2.

(©NTB/ TV 2)