Ildspåsetter mask (Foto: TV2 Danmark)
Ildspåsetter mask (Foto: TV2 Danmark)

Her tenner han på huset hvor en familie på fem sover

Unik video er sentral i rettssaken mot tre menn som er tiltalt for å ha satt fyr på boligen hvor en familie på fem lå og sov.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til 23. mai 2010 oppdaget forbipasserende at det brant i et bolighus i den danske byen Korsør. De slo alarm og fikk vekket familien med fem personer som sov inne i huset.

Alle reddet seg ut i siste liten, noen med å hoppe ut fra vindu i 2. etasje.

Det viste seg at brannen var påsatt og at ildspåsetteren var fanget på en overvåkingsvideo som dekket inngangspartiet til huset.

Kameraet var satt opp av TV 2 Danmarks kriminalmagasin, Station 2.

Se den unike overvåkingsvideoen av ildspåsetteren øverst.

Mobilmelding (Foto: TV2 Danmark)
Mobilmelding (Foto: TV2 Danmark)

Mener ekskjæresten tente på

Tirsdag startet rettssaken hvor tre personer står tiltalt for blant annet ildspåsettelse med fare for andres liv.

Påtalemyndigheten mener det var ekskjæresten til Nina Haburg som tente på huset der hun og fire andre familiemedlemmer lå og sov natten til 23. mai 2010.

Ekskjæresten og hans to medtiltalte unngikk å bli tiltalt etter mordbrannparagrafen da politiet mener de ikke klarer å bevise at de ønsket å ta liv.

Nina og resten av familien lever nå i skjul på hemmelig adresse.

Nina Haburg (Foto: TV2 Danmark)
Nina Haburg (Foto: TV2 Danmark)

Kontaktet TV2

Bakgrunnen for at overvåkingskameraet ble satt opp var at Nina Haburgs mor tok kontakt med kriminalmagasinet Station 2s programleder, Karin Cruz, via deres Facebookside.

Hun uttrykte bekymring for sin datter som stadig ble utsatt for grov vold og sjikane av hennes ekskjæreste.

– Nina var engstelig og visste ikke hva hun skulle gjøre med at ekskjæresten truet henne ustanselig, forteller Karin Cruz til TV 2 Danmark.

– I angst for ekskjæresten skiftet hun hele tiden adresse mellom venninner, sin egen leilighet og sin mors hus. Hun fortalte oss at hun var hundre prosent sikker på at han ville oppsøke henne igjen, forteller Cruz.

Ildspåsetter heller bensin (Foto:
  TV2 Danmark)
Ildspåsetter heller bensin (Foto: TV2 Danmark)

Ildspåsetteren ble filmet

TV 2 Danmark bestemmer seg i april 2010 for å sette opp et overvåkingskamera utenfor morens hus i Korsør. Kameraet streamet via internett til en server hvor de siste fire timene hele tiden ble lagret.

Like etter blir Nina truet og bestemmer seg for å sette sine to små barn bort til venner for å beskytte de.

Nesten en måned går uten at noe skjer utenfor morens hus og redaksjonen vurderer å ta ned kameraet, men velger å la det stå en stund til.

Natt til 23. mai skjer det. En maskert mannsperson iført militærbukser kommer til husets inngangsparti hvor han hurtig tømmer to bensindunker på tregulvet foran inngangsdøren.

Han tenner så på bensinen og forlater stedet. I huset sov fem personer, deriblant Nina Haburg og hennes mor.

Ildspåsetter og flammene 2 (Foto: TV2 Danmark)
Ildspåsetter og flammene 2 (Foto: TV2 Danmark)

– Visste noe galt hadde skjedd

Klokken er så vidt passert seks om morgenen når programleder Karin Cruz blir vekket av sin telefon. Hun har 12 ubesvarte anrop.

– Jeg visste med en gang at noe galt hadde skjedd og at vi måtte skynde oss før opptaket ble overskrevet etter fire timer, forteller hun.

– Det viste seg at brannen hadde satt internettforbindelsen til kameraet ut av drift, slik at all video fra ildspåsettelsen var bevart, beretter Cruz.

Hovedtiltalte (Foto: TV2 Danmark)
Hovedtiltalte (Foto: TV2 Danmark)

Risikerer livstid

Under rettssakens første dag erklærte de tre tiltalte seg ikke skyldig. Ekskjæresten er blant annet tiltalt for å ha stått bak ildspåsettelsen, mens de to andre er tiltalt for å ha hjulpet ham.

Strafferammen for de 17 tiltalepunktene mot de gir minimum fire års fengsel, men kan gi helt opp til livstidsstraff.

Nina Haburg møtte selv opp i retten for å bivåne hennes ekskjæreste på tiltalebenken.

– Det har vært et hardt år som har vært vanskelig å komme seg gjennom, forteller hun til TV2 Danmark utenfor rettssalen.

Nina og hennes familie lever i skjul på hemmelig adresse og etter rettssaken vil hun skifte navn for å beskytte seg og sine barn.