MOTIVERENDE: Å ha et løp å strekke seg etter  kan være positivt for motivasjonen. (Foto: Bryn Lennon/Getty Images)
MOTIVERENDE: Å ha et løp å strekke seg etter kan være positivt for motivasjonen. (Foto: Bryn Lennon/Getty Images)

– Ikke tenk, løp!

Her er løpeekspertens ti beste tips for å få fremgang.

1. Ikke tenk, LØP!

Oppfordringen er hentet fra Nike (Don’t think, run!) og gjenspeiler hva det hele dreier seg om.
– Sett i gang nå, det er ingenting å vente på, sier Halvor Lauvstad.

Han har nylig gitt ut boken «Best i løping». Lauvstad er utdannet helse- og treningsfysiolog fra Norges idrettshøgskole og jobber til daglig som produktsjef i SATS.

Halvor Laustad, SATS (Foto: Privat/)
Halvor Laustad, SATS (Foto: Privat/)

TV 2 Sporty har utfordret ham til å røpe sine beste tips. Nedenfor får du de ni øvrige.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

2. Sko for dine føtter

Bruk sko som passer dine bein, ditt løpesett og din vekt. Gode sko gir deg passe demping og støtte slik at du slipper unna skader.

Løpinggladmarathondame (Foto: Gareth Cattermole, © gc)
Løpinggladmarathondame (Foto: Gareth Cattermole, © gc)

3. Smart start!

Du kommer til å merke fremgang nesten umiddelbart når du begynner å jogge/løpe og ikke har gjort det på en stund. Siden fremgangen garantert kommer, så ta deg tid til å være smart i starten slik at du jogger/løper passe fort og langt og lar øktene bli gradvis lengre og raskere i takt med stigende form.

LES OGSÅ: Sko deg fri for skader

4. Tren hjertet

Hjertet sørger for at musklene dine får nok oksygen og næring (via blodet). Jogging og løping er en suveren måte å trene hjertepumpa på. Hjertet blir raskt større og sterkere og fører til rask fremgang, spesielt for deg som nettopp har begynt å løpe.

Løpingmarathon (Foto: Michael Steele, © mw)
Løpingmarathon (Foto: Michael Steele, © mw)

5. Løpemusklene trenger litt tid

Enten du er nybegynner eller erfaren; musklene som skaper fart i løping (sete, lår og legger), trenger litt tid på å tilvenne seg høyere fart, hardere underlag og lengre turer. Sørg for at din jakt etter fremgang skjer i passende porsjoner og med små økninger gjennom hele ditt lange løperliv.

6. Teknikk

Når formen begynner å bli god, kan du vinne mye på å justere teknikken. Hofta litt lenger frem gir mindre bremsing og mer gass. Bruk armene til å stabilisere overkroppen, så unngår du svaiing fra side til side.

7. Løpemat

Ikke løp på tom mage, men pass samtidig på at den ikke er for full. Unngå store måltider (varm lunsj eller middag) like i forkant av løpeturen. Et lett måltid et par timer før løpeturen, passer stort sett alltid bra.

8. Drikk på lengre turer

Skal du jogge eller løpe i mer enn 45–60 minutter, er det fint å sørge for drikke underveis. Ta med i drikkebelte, eller legg inn en til to drikkestasjoner underveis slik at du unngår dehydrering og slapphet mot slutten av turen.

LES OGSÅ: Tørste er et faresignal

9. Langt og rolig, kort og hardt!

Det finnes ikke en oppskrift på best mulig løpeform. Variasjon i varighet og intensitet er nøkkelen til å bli en bedre (og raskere) løper.

10. God tur!

Løping er verdens mest effektive trening for kondisjon, forbrenning og helse, men ikke glem at løping også gir deg flotte opplevelser. Unngå at alle løpeturer blir en kamp mot klokka – la beina gå, se deg rundt og kjenn hvor godt det er å bevege deg til fots.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!