ny1-kontantstøtte-fjerne-F - Dyrt å fjerne kontantstøtten

Å fjerne kontantstøtten kan koste samfunnet 4,8 milliarder kroner i året. Det viser beregninger fra Inkluderingsutvalget, som likevel mener at støtten må bort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke offentlig oppnevnte utvalg har foreslått å fjerne kontantstøtten. Også Inkluderingsutvalget ønsker å fjerne støtten fordi den antas å ha en negativ effekt på integrering, skriver Aftenposten.

Utvalget har beregnet de samfunnsøkonomiske kostnadene til 4,8 milliarder kroner per år. Selv om kontantstøtten er en pengeoverføring til barnefamilier som ikke benytter seg av barnehage, blir fjerning av støtten en utgift for staten fordi det offentliges utgifter til en barnehageplass er mye høyere enn kontantstøtten, heter det i en rapport som utvalget legger fram tirsdag.

Samtidig understreker utvalget nytteeffekten av at flere minoritetsbarn kommer i barnehage, deriblant bedre språkferdigheter før skolestart, redusert sannsynlighet for å droppe ut av videregående skole, økt sannsynlighet for å gjennomføre skolen på normert tid, økt sannsynlighet for at flere kan ta høyere utdannelse og redusert sannsynlighet for arbeidsledighet.

Mye av dette vil spare samfunnet for utgifter på sikt, mener utvalget. (©NTB)