Øyvind Hoås må antagelig starte på benken i kveld. (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
Øyvind Hoås må antagelig starte på benken i kveld. (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)

Sarpsborg-eventyret startet i Fredrikstad

I kveld møtes rivalene for første gang i toppdivisjonen siden 1972.

Se Fredrikstad-Sarpsborg direkte på TV 2 fra klokken 20.00 eller følg kampen i vårt livesenter.

I november 2009 sjokkerte Sarpsborg 08 med å sende Fredrikstad ned i Adeccoligaen. Selv om sarpingene mislyktes i den siste kvalifiseringsrunden mot Kongsvinger, var det likevel med på å skape optimisme i en by der toppfotball nærmest hadde vært et fremmed ord i lang tid. Tidligere samme sesong lå de en periode under nedrykksstreken og hadde store problemer økonomisk.

Kan du skape et vinnerlag? Spill TippeligaExpert!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– Den første kampen på Fredrikstad Stadion i 2009 var selve vendepunktet for fotballbyen Sarpsborg, så denne kampen betyr veldig mye for oss på laget, akkurat som det gjør for folk i byene, sier keeper Joacim Heier til klubbens nettsider.

Les også: Tarik Elyounoussi håper han møter fetteren Mohamed (16) til duell

Kvalifiseringsdramaet, som Sarpsborg vant 2-0, medførte at Østfold-rivalene møttes to ganger forrige sesong. Med seier på hjemmebane og uavgjort i Fredrikstad, har ikke de blåhvite tapt for naboklubben i de tre siste oppgjørene. Forskjellen på de to lagene er store - selv om begge nå befinner seg i toppdivisjonen. Samtlige Sarpsborg-spillere enten jobber eller studerer ved siden av fotballen, og det tror trener Roar Johansen gjør at hans disipler har et mer avslappet forhold til idretten.

– Barnslig tilnærming

– Det fascinerende med oss, er at vi har den barnslige tilnærmingen til å spille fotball – et slags «Herlig, nå skal vi få lov å spille ball igjen!». Det er spillere hos oss som aldri kunne gjort det bra i FFK – en klubb med 10.000 mennesker på tribunen og et voldsomt press på seg. FFK må ha spillere som trigges av dette, sier Johansen til Fredriksstad Blad.

Les også: Stadionuret avslører - sjekk når ditt lag sprekker

Sist Fredrikstad og Sarpsborg møttes i toppserien var i 1972. Tarik Elyounoussi vil i kveld lede FFK som kaptein i Celso Borges' fravær, og publikumsyndlingen i Plankebyen mener fienden ikke vil kunne surfe på medgangsbølgen altfor lenge.

– Sarpsborg trenger noen år til før de kan kalle seg et lag. I alle fall et topplag. De har fått en god start. All ære til dem for det. Men det er alltid sånn det første året. De har ikke noe press på seg og spiller bare for å ha det gøy. Det er bedre å være profesjonell fotballspiller, sier Elyounoussi til Fredriksstad Blad.