INFRASTRUKTUREN RAMMES: I store områder har biler og tog blitt rammet av de enorme vannmassene. Dette bildet er fra Vinstra sentrum der veiene er oversvømmet. (Foto: Harald Jacobsen/ TV 2)
INFRASTRUKTUREN RAMMES: I store områder har biler og tog blitt rammet av de enorme vannmassene. Dette bildet er fra Vinstra sentrum der veiene er oversvømmet. (Foto: Harald Jacobsen/ TV 2)

– Flommen er på retur

Vannstanden i Gudbrandsdalslågen og øvre del av Glomma er synkende. Men Mjøsa vokser fortsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dagevis har naturkreftene herjet med livsviktig infrastruktur og folks hjem. Spesielt har det gått ut over Østerdalen og Gudbrandsdalen.

En rekke veier er til enhver tid stengt, og situasjonen forandrer seg fra time til time.

Les også: Flomskader for 100 millioner hittil

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat har vannføringen i de fleste vassdrag nå sluttet å stige og er på retur. Kaldere vær gir mindre snøsmelting og det er ventet at vannføringen i høyfjellet vil gå ned.

Men i Mjøsa, Vorma og Glomma nedstrøms Sør-Odal er vannføringen fremdeles stigende. Det er fortsatt fare for løsmasseskred i høyereliggende strøk (Hallingdal, Ottadalen, Dovrefjell, Trollheimen, Gudbrandsdalen). Det er ikke fare for løsmasseskred i lavlandsområdet med unntak av områder langs elveleiet.

– Mjøsa vil fortsette å stige utover i uka, før det flater ut. Den vil ligge høyt, men trolig én meter under nivået i 1995, forteller vakthavende hydrolog Elin Langsholt i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Les også:Gravid kvinne måtte evakueres med traktor

Steder som ligger lavt, som kjøpesenteret Strandtorget på Lillehammer og Vikingskipet på Hamar, vil nok likevel måtte regne med noen vannskader. Vannstanden er også økende i elva Vorma og i Glomma sør for Sør-Odal.

Når flomtoppen når Øyeren, regner ikke NVE med at vannet skal nå kritiske nivåer, og det ventes ingen skader i Lillestrøm- og Fetsund-området.

Les også: Dette møter familien når de kommer hjem fra ferie i dag

Stoltenberg lover flompenger

Skadene etter vannets herjinger, blant annet på veier, er store og vil koste. Statsminister Jens Stoltenberg lover imidlertid at dette ikke skal ramme andre prosjekter.

– Vi skal bidra med det som er nødvendig av penger for å få disse viktige veiene til å fungere. Det er satt av penger til uforutsette hendelser, og så får vi se om det er behov for ekstra bevilgninger når det omfattende arbeidet kommer ordentlig i gang, sier statsministeren. Av akutte tiltak har det blant annet vært arbeidet med å få på plass en midlertidig bro ved Trønnes.

Se video: Stoltenberg: – Det gjør inntrykk å se slike skader

Alternative kjøreruter

Vegvesenet ber folk holde seg unna de flomutsatte områdene, og oppdaterer fortløpende om utviklingen i trafikken. Om du likevel må ut med bilen anbefaler Vegvesenet følgende reiseruter for de store utfartsveiene.

Er din kjørerute berørt? Sjekk alternative kjøreruter her

Dovrebanen og Raumabanen fortsatt flomstengt

Begge måtte stenge på grunn av vannmassene fredag, og det er fortsatt forsinkelser og innstillinger på strekningen.

NSB har arrangert alternativ transport mellom Dombås og Bjorli på Raumabanen og mellom Dombås og Lillehammer på Dovrebanen.

Her er togavgangene som er berørt av flommen