OVER 200 FORTSATT EVAKUERT: Ødeleggelsene er store etter flom og ras i Kvam i Oppland, flere biler er begravd i grus og gjørme. Mange av innbyggerne er fortsatt evakuert fra sine hjem, her forlater familien Johnsgård det utsatte området for natten. (Foto: Øijord, Thomas Winje/Scanpix)
OVER 200 FORTSATT EVAKUERT: Ødeleggelsene er store etter flom og ras i Kvam i Oppland, flere biler er begravd i grus og gjørme. Mange av innbyggerne er fortsatt evakuert fra sine hjem, her forlater familien Johnsgård det utsatte området for natten. (Foto: Øijord, Thomas Winje/Scanpix)

Storflommen flytter seg sørover

Over 200 personer er fortsatt evakuert som følge av flommen på Østlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I alt 217 personer er fortsatt evakuert som følge av storflommen i Gudbrandsdalen.

Det opplyser operasjonsleder Atle Obstfelder i Gudbrandsdal politidistrikt tidlig søndag morgen.

Bor privat og på hotell

De evakuerte bor enten privat hos venner eller familie eller på hotell, forteller han.

Les også: Stoltenberg besøker flomrammede områder

Flest evakuerte er det i Midt-Gudbrandsdal, som omfatter Ringebu, Sør-Fron og Nord-Fron. I denne regionen er i alt 128 mennesker evakuert. I tillegg er elleve personer evakuert i Gausdal, fem i Øyer, 37 i Sel og 36 i Vågå.

Telenor-trøbbel

Obstfelder innrømmer at det har tatt lang tid for kommunene å få oversikt over antall evakuerte. Ifølge ham skyldes dette for det første at mange har bodd privat, for det andre at det har vært problemer med Telenors mobilnett.

Gudbrandsdalen (Foto: Øijord, Thomas Winje/Scanpix)
Gudbrandsdalen (Foto: Øijord, Thomas Winje/Scanpix)

I løpet av de siste timene har situasjonen ikke endret seg stort i de flomrammede områdene, opplyser operasjonslederen.

– Vannstanden er gått noe ned i nord, men noe opp i området sør for Øyer, sier Obstfelder til NTB.

40 cm økning i Mjøsa siden i går

– Vannføring og vannstand i Gudbrandsdalslågen er nå minket. Det gjelder i Lågen, Otta, Vinstra og Sjoa, og der regner vi med at det ikke vil bli noen ny vannføringsøkning, sier vakthavende hydrolog i NVE, Ingjerd Haddeland, til TV 2 Nyhetskanalen.

Flommen er altså på vei ned, men flytter seg sørover.

– Flomtoppen er nå i Mjøsa og i Sør-Odal. Vannstanden i Mjøsa har steget med 40 cm siden i går, sier Haddeland.

Nivået i Mjøsa nærmer seg nå det som omtales som «begynnende skadenivå».

Flommen er også på retur i de delene av Nord-Norge og Vestlandet som også har vært rammet.

Det er ventet kraftige byger i Trøndelag søndag, og derfor tror man at vannføringen i elva Driva vil øke noe – men ikke like mye som for to dager siden.

Se oversikt over status på veiene i Oppland og Hedmark nederst i artikkene.

Trøbbel for nye E6

Flommen har skapt problemer for mange veier i området, også for nye E6 gjennom Gudbrandsdalen.

I lange strekninger står den nye veien under vann. Veisjefen i Oppland innrømmer at deler av E6 er lagt for lavt.

Nye E6 koster flere milliarder og skal stå klar i 2013, skriver VG, som fastslår at store deler av strekningen mellom Øyer og Skarsmoen er oversvømt.

STENGT: E6 ved Øyer lørdag. (Foto: Harald Jacobsen)
STENGT: E6 ved Øyer lørdag. (Foto: Harald Jacobsen)

– Vi har fremdeles tid til å justere høyden litt, men i utgangspunktet skal dette være riktig. Vi forholder oss til anbefalinger fra NVE, sier prosjektleder Øyvind Moshagen i Statens vegvesen til VG.

Én meter over vannlinjen fra 1995-flom

NVE har anbefalt at veien skal ligge én meter over vannlinjen fra flommen i 1995, opplyser Moshagen. Statens vegvesen tilføyer at strekninger som i dag står under vann, vil ligge høyere når overbygning og dekke er på plass.

Overfor NRK vedgår veisjef Arild Evensen i Oppland at E6 gjennom deler av Gudbrandsdalen er lagt for lavt i forhold til Gudbrandsdalslågen.

– Slik situasjonen er nå, er det klart at E6 skulle ligget høyere, sier Evensen, som tilføyer at dette nå vil bli tatt opp til diskusjon.

Status flomutsatte hovedveger i Oppland og Hedmark søndag:

  • E6 i Gudbrandsdalen

E6 er nå åpen fra kommunegrensa mellom Ringebu og Sør-Fron og videre inn i Sør-Trøndelag. Det betyr at trafikk som kommer nordfra kan kjøre over på fv. 27 over Venabygdsfjellet mot Østerdalen. Ved Rosten nord for Otta er det innsnevring til ett kjørefelt, men trafikken blir dirigert forbi.

E6 er fortsatt stengt sør for krysset med fv. 27 i Ringebu kommune og sørover til 1 km nord for Hunderfossen i Øyer kommune. Dette vil vare ut dagen i dag.

  • E16 i Valdres

E16 ble åpnet i Begnadalen i Valdres ved midnatt. Trafikken der er lysregulert.

  • Rv. 3 i Østerdalen

Rv. 3 er fortsatt ved Trønnes i Stor-Elvdal. Omkjøring er skiltet via Rendalen. Det jobbes kontinuerlig med å få på plass ny bru å på stedet slik at riksvegen kan åpnes for trafikk. Statens vegvesen regner med å kunne åpne vegen rett over pinse.

(NTB/TV 2)