grete_waitz_hyllest (Foto: SCANPIX / TV 2)
grete_waitz_hyllest (Foto: SCANPIX / TV 2)

Her blir Grete Waitz hyllet av 6000 løpere i New York

Enkemannen Jack Waitz fikk dispensasjon til å delta i løpet som egentlig er for kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Lykke til, alle sammen. Løp med stil, og gjør det for Grete!

Slik ble lørdagens løp i New York åpnet, et løp som var til minne om Grete Waitz. 6000 mennesker i New York hadde satt av lørdagen for å hylle den norske løpsdronningen.

Det ti kilometer lange gateløpet er et årlig løp for kvinner, og arrangeres av New York Road Runners (NYRR). Løpet var opprinnelig inspirasjon til det norske Grete Waitz-løpet. Grete Waitz har selv vunnet løpet fem ganger.

– Alle løper, og alle gleder seg. Det blir flott. Vi har ekstra glød i dag. Vi føler Gretes nærvær, sier Mary Wittenberg til TV 2.

Se reportasjen fra løpet i videovinduet over artikkelen

– Hun var veldig inspirerende

Grete Waitz har en høy stjerne i New York. Deltakermedaljene i lørdagens kvinneløp hadde påskriften «Remembering Grete». Også høstens New York Marathon, som Waitz vant hele ni ganger, vil stå i hennes tegn.

STOLT: Gretes ektemann, Jack Waitz, deltok i løpet som var til minne om hans avdøde kone.  (Foto: TV 2)
STOLT: Gretes ektemann, Jack Waitz, deltok i løpet som var til minne om hans avdøde kone. (Foto: TV 2)

– Hun var en fantastisk løper. Vi så henne alltid i parken under løpene, og vi ble kjent med henne i løpet av årene. Hun var veldig inspirerende, både som løper og som menneske, sier Elisabeth Maiulo.

– Det rører meg

Til tross for at lørdagens løp er forbeholdt kvinner, fikk Gretes enkemann, Jack Waitz, delta på dispensasjon. Han sier til TV 2 at løpedronningen ville satt pris på hyllesten.

– Hun fortjener det, og det er fantastisk å se at Grete etter alle disse årene, så mange år etter at hun la opp som løper, fremdeles har den stangingen i New York. Det rører meg, sier Jack Waitz til TV 2 etter endt målgang.

Grete Waitz som døde av kreft 19. april i år, vil også bli minnet under New York Marathon i november.