SPESIALBAG: Barna skal ha blitt utstyrt med en spesialbag som ikke gjorde utslag på butikkalarmene. Nå er to menn tiltalt for grov menneskehandel i Bergen. (Foto: Politiet)
SPESIALBAG: Barna skal ha blitt utstyrt med en spesialbag som ikke gjorde utslag på butikkalarmene. Nå er to menn tiltalt for grov menneskehandel i Bergen. (Foto: Politiet)

Tiltalt for grov menneskehandel i Bergen: – Tvang barn til å stjele

Ett av ofrene var bare 15 da hun skal ha blitt tvunget til å stjele fra en butikk i Bergen med en spesialbag for tyveri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To menn fra Litauen ble fredag tiltalt for å ha utnyttet barn til å jobbe som tyver i Norge.

– Jeg var veldig redd

En jente TV 2 har møtt sier hun bare var 15 år gammel da hun ble tatt for å stjele i en butikk i Bergen. Sammen med tre andre unge ble hun utstyrt med spesialveske for at ikke tyverialarmen skulle gå.

– Jeg både gråt og ville ikke. Jeg var veldig redd. Men hvis du først har reist dit, så må du jobbe. Du får ikke dra hjem, fortalte en av jentene da TV 2 møtte henne i Litauen i mars i år.

De ble til slutt tatt hånd om av barnevernet alle fire. Og politiet fikk mistanke om at noen organiserte barnetyvene fra Litauen.

Politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt sier at de mener barna ble forledet til å reise til Norge.

– Disse barna har befunnet seg, etter påtalemaktens oppfatning, i en sårbar situasjon. De er forledet til å reise til Norge hvor de har blitt utnyttet i vinningskriminalitet, sier Christoffersen til TV 2.

BAKGRUNN: Litauiske barn lokket til Norge for å jobbe som tyver

Mener jentene er medskyldige

To menn ble fredag tiltalt for grov menneskehandel. Den ene har vært etterlyst i hele Europa og ble pågrepet i Polen like før jul.

Han er nå overført til Norge og møtte til fengsling i Bergen tingrett.

– Vi mener at dette er flere ungdommer som har visst at de skulle til Norge for å stjele og at de ikke er ofre for menneskehandel, men at de er medskyldige i tyveri fra norske butikker, sier advokat Jørgen Riple som er forsvarer for en av de tiltalte i saken.

– Det var mye angst og press

Flere av barna har ifølge politiet fortalt at de trodde de skulle få jobb i Norge – ikke at de skulle stjele.

I intervjuet med TV 2 forteller en av jentene at hun fikk kjeft fordi hun ikke stjal nok fra butikkene.

– Det var mye angst og press. De begynte å skrike til meg; Du bærer ut for lite! Du må ta mer! Anstreng deg! Du skal tjene mer penger!