hellas-euro-hjelp-F - Van Rompuy tror Hellas får hjelp i juni

En andre pakke som skal hjelpe kriserammede Hellas økonomisk, vil være klar innen utgangen av juni, ifølge EUs president Herman Van Rompuy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi er overbevist om at vi lykkes, og innen slutten av måneden vil vi ha en avtale, sa belgieren på et toppmøte mellom EU og Russland i byen Nizjnij Novgorod fredag.

Hellas fikk allerede for ett år siden krisehjelp på til sammen 110 milliarder euro fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU, men landets gjeld skaper fortsatt bekymring både for grekerne og eurosonen som helhet.

De siste dagene har diskusjonen gått høyt om hvordan hjelpepakken skal utformes. Tyskland har tatt til orde for at også private aktører må bidra ved å ta tap som en del av hjelpetiltakene.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble slo fredag fast overfor nasjonalforsamlingen at pakken må inneholde en «rettferdig fordeling av risiko mellom skattebetalerne og private kreditorer», skriver Financial Times. Regjeringen er under press fra tyske velgere, som ikke er særlig lystne på å måtte hjelpe grekerne økonomisk nok en gang.

Men det tyske forslaget møter motbør, ikke minst fra Den europeiske sentralbankens president Jean-Claude Trichet. Han har gjort det klart at han ikke ser noen mulighet for å tvinge private institusjoner som sitter på greske statsobligasjoner, til å bidra for å redde den greske økonomien. (©NTB)