Edgar Duenas, Christian Bermudez og Guillermo Ochoa. (Foto: MARK RALSTON/Afp)
Edgar Duenas, Christian Bermudez og Guillermo Ochoa. (Foto: MARK RALSTON/Afp)

Mens «Chicharito» herjer, er fem lagkompiser tatt for Contador-dop

Og i likhet med i Contador-saken hevder meksikanerne at spillerne fikk i seg clenbuterol via forurenset kjøtt.

Fem av Mexicos landslagsspillere i fotball er utestengt for å ha brutt dopingbestemmelsene. Det opplyste det mexicanske fotballforbundet torsdag

De fem spillerne som har testet positivt for det forbudte stoffet clenbuterol var alle med i troppen i den pågående Gold Cup-turneringen i USA.

Les også: Dette er clenbuterol

Generalsekretæren i det meksikanske fotballforbundet, Decio De Maria, opplyste at spillerne som hadde avlagt de positive dopingprøvene var målvakten Guillermo Ochoa (Club América), forsvarsspillerne Francisco Rodriguez (PSV) og Edgar Duenas (Toluca), og midtbanespillerne Antonio Naelson (Toluca) og Christian Bermudez (Atlante).

Mexico-trener Jose Manuel De La Torre ville ikke felle en dom over sine spillere etter kampen.

– Vi må vente til det endelige resultatet. Å ikke ha alle spillerne til rådighet svekker oss, men vi må vente på Concacafs beslutning, sier De La Torre.

Mexico har for øvrig herjet så langt i Gold Cup. Først ble 5-0-seier mot El Salvador, så ble det 5-0-seier mot Cuba.

Manchester Uniteds Javier «Chicharito» Hernandez har for øvrig scoret halvparten av de ti meksikanske nettkjenningene.

Les også: Se Hernandez sitt hattrick for Mexico
Les også: Ingen god dag for Hirschfeld i Gold Cup
Les også: Se Chicharito herje for Mexico

Mexico har scoret 14 mål på tre kamper i Gold Cup. Chicharito har alene stått for fem nettkjenninger (Foto: Darrell Byers/Reuters)
Mexico har scoret 14 mål på tre kamper i Gold Cup. Chicharito har alene stått for fem nettkjenninger (Foto: Darrell Byers/Reuters)

Skylder på forurenset kjøtt
Nå hevder meksikanerne, i likhet med Alberto Contador, at det er forurenset kjøtt som er årsaken til de positive dopingprøvene.

– Vi tror de spiste kjøtt eller kylling som var forurenset, entet den 18., 19. eller 20. mai. Kjøttet eller kyllingen var utvilsomt forurenset med clenbuterol. Det er ut fra dette premisset vi jobber, sier Decio De Maria.

Les også: - Ny rapport knuser Contadors dopingforsvar

– Vi tror ikke noen kan klandres for dette, men som reglene krever må det startes en grundig etterforskning. Den starter med en gang spillerne er skilt fra resten av troppen, sier De Maria.

– Det skjedde vet et uhell
Direktøren til det meksikanske fotballandslaget, Héctor González Iñárritu, hevder også at det i denne saken er langt mer uskyldig enn det kan høres ut.

– Det skjedde ved et uhell. Det vi tror er at disse spillerne spiste kjøtt som var forurenset med clenbuterol. Det har den siste tiden vært skrevet mye om normale folk, og idrettsutøvere, som har spist forurenset kjøtt, sier han.

Han synes det er synd for spillerne som nå kan få sitt gode navn og rykte ødelagt.

– Dopingtesten ble utført på alle våre spillere, slik vi alltid gjør det. Vi har høye krav til oss selv. Vi er blant de få forbundene som gjør slike analyser før turneringer, og alle meksikanske lag gjennomgår en antidoping-analyse. Det er ikke noe overlegg som ligger bak, og vi er åpne omkring dette. Det er derfor vi offentliggjør denne uheldige nyheten. Dessverre skades spillerne av den, sier Iñárritu.

For øvrig ble den italienske syklisten Alessandro Colo utestengt etter å ha blitt clenbuterol-tatt da han syklet Vuelta Mexico. Han ble utstengt i ett år.

Les også: Ett års suspensjon i dopingsak som ligner Contadors

Colo kunne fått strengere straff, men i dommen ble forklaringen om at det kunne ha blitt inntatt via matkilder akseptert. Det hører også med at forekomsten av clenbuterol er høyere i Latin-Amerika enn i Europa.

Jobber for å bevise sin uskyld
Nå legger meksikanerne store ressurser i å bevise at spillerne ikke tok clenbuterol med overlegg.

– Vi har vært i konstant kontakt med ledelsen i fotballforbundet, og vi har hatt kontakt med landbruksdepartementet. Kjøttet skal testes. Leverandøren er førsteklasses, og er sertifisert for å selge kjøtt. Det er et stort selskap. Men en restkonsentrasjon var igjen i kjøttet, og de fem spillerne var uheldige og spiste det. Vi er sikre på at vi får gjort tester som klargjør alt, og det skal vi gjøre. Vi samler beviser og litteratur om emnet for at dette skal få et godt utfall, sier Iñárritu, og legger til:

– I morgen drar vi til Los Angeles og UCLA for å ta en ny test som sikkert vil være negativ. Man trenger også b-prøven for å bevise noe, så vi må vente på resultatene. Men det er et uhell, det er ikke noe overlegg bak dette.