UKLART: Norske myndigheter har ingen oversikt over hvem som er blitt drept i utlandet.
UKLART: Norske myndigheter har ingen oversikt over hvem som er blitt drept i utlandet.

Ingen oversikt over drepte nordmenn i utlandet

Bare i Pakistan har seks norske statsborgere blitt drept siden 2005, men ingen er så langt dømt for ugjerningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske myndigheter har ingen sentral oversikt over nordmenn som er drept i utlandet. Bare i Pakistan har seks norske statsborgere blitt drept siden 2005. Men ingen er så langt dømt for ugjerningene.

I 1976 kom Ghulam Hussain Shah fra Pakistan til Norge. I 30 år bodde han på Lofsrudhøgda i Oslo. For fem år siden reiste 71 åringen på ferie til Pakistan. Han kom aldri tilbake.

DREPT I UTLANDET: Ghulam Hussain Shah (i midten) kom fra Pakistan til Norge. Her bodde han i 30 år. For fem år siden reiste 71-åringen på ferie til Pakistan, han kom aldri tilbake igjen. Han ble skutt og drept med maskingevær. Norsk presse har ikke skrevet et eneste ord om drapet på Oslo-mannen.  (Foto: TV 2)
DREPT I UTLANDET: Ghulam Hussain Shah (i midten) kom fra Pakistan til Norge. Her bodde han i 30 år. For fem år siden reiste 71-åringen på ferie til Pakistan, han kom aldri tilbake igjen. Han ble skutt og drept med maskingevær. Norsk presse har ikke skrevet et eneste ord om drapet på Oslo-mannen. (Foto: TV 2)

– Dette var en norsk statsborger som ble skutt i Pakistan. Med maskingevær, sier advokat Øystein Storrvik.

Den norske borgeren ble drept i en landsbyfeide. Men siden 2006 har pressen ikke skrevet et eneste ord om drapet på Oslo-mannen. Ifølge familiens bistandsadvokat er de mest skuffet over Utenriksdepartementet.

– Jeg opplever at de bare svarer høflig og på en måte vurderer det slik at det egentlig ikke er en norsk borger som er drept fordi han opprinnelig var fra Pakistan og ble drept i Pakistan, sier Storrvik.

Ikke den eneste

Historien om Ghulam Hussain Shah er ikke enestående. UD har nemlig ingen tall på drepte nordmenn i utlandet.

– Vi fører ikke noe sentralt register her hjemme. Det er politiet i de enkelte landene som gjør, sier underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet.

Siden 2005 er det seks uoppklarte drap i Norge. I samme periode har det blitt drept seks norske statsborgere i Pakistan. I tillegg kommer nordmenn som er drept i andre land rundt omkring i verden.

Går fri

– Seks norske statsborgere er drept i Pakistan de siste seks årene. Er noen dømt?

– Nei, så langt har det ikke falt en fellende dom i noen av sakene, opplyser Frode Andersen hos Utenriksdepartementet.

Mens drapsmenn går fri, mener UD at de gjør sitt beste.

– Vi kan ikke involvere oss i drapsetterforskning og rettergang i et annet land. Det blir helt feil, sier Andersen.

Det er flere eksempler på at U D har engasjert seg i straffesaker de siste årene. Kongo-saken og Martine saken er to eksempler. Nå må den samme innsatsen vises i Pakistan og andre land, mener advokat Øystein Storrvik.

– De kan påpeke hva som ønskes gjort. Og virkelig vise den norske familien at de tar alvorlig at faren er drept. Det er en veldig viktig faktor at en norsk familie som har mistet sin far skal oppleve at norske myndigheter virkelig gjør noe for at rettferdigheten skal skje, sier Storrvik.