DØDE: 15 år Ragnhild Helsengreen hadde vært savnet i to døgn da hun ble funnet død av en overdose i en leilighet i Bergen i 2010. (Foto: Privat)
DØDE: 15 år Ragnhild Helsengreen hadde vært savnet i to døgn da hun ble funnet død av en overdose i en leilighet i Bergen i 2010. (Foto: Privat)

Ragnhild-saken: Ba om frifinnelse for alle de tiltalte

Aktor ba om fengsel for de tre som er tiltalt for å ha forlatt Ragnhild i hjelpeløs tilstand slik at hun døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken mot de tre som er tiltalt for å ha forlatt Ragnhild (15) i hjelpeløs tilstand går mot slutten i Bergen tingrett. Dommen er ventet å falle førstkommende onsdag klokken 14.00.

Forsvarerne til de tre tiltalte ba alle om frifinnelse på vegne av sine klienter i retten torsdag formiddag. Aktor i saken, Harald Bilberg ba om fengsel i to år for to av de tiltalte og ett år og seks måneder for den tredje.

LES OGSÅ: – Ragnhilds død gjorde sterkt inntrykk

De tiltalte skal ha skaffet 15-åringen narkotika, og ha hjulpet henne med å sette en sprøyte som førte til en overdose. Etter overdosen ble Ragnhild lagt på en madrass på kjøkkenet hvor hun ble liggende alene, helt eller delvis bevisstløs, og ute av stand til å ta vare på seg selv. Dette skal, ifølge aktor, være årsaken til at hun døde av overdosen.

De to tiltalte mennene er 19 og 35 år gamle og kvinnen er 33 år.

Hjelpeløs og forlatt

To av dem, en 18 år gammel mann og en 33 år gammel kvinne, skal ifølge tiltalen ha ruset seg sammen med 15-åringen, og hjulpet henne til å sette en sprøyte med heroin.

Til tross for at Ragnhild var helt eller delvis bevisstløs tilkalte de ikke ambulanse.

LES OGSÅ: – Det Ragnhild (15) ikke fikk var kjærlighet og omsorg

Politiet vurderte å be om at den 33 år gamle kvinnen ble tiltalt for uaktsomt drap, men droppet det da rettsmedisinerne ikke kunne slå fast at heroinet alene var dødsårsaken.

Dramatikk

Ragnhild-saken, som nå pågår i Bergen tingrett, har vært preget av sterke opptak og dramatikk. Onsdag ble det vist en 30 minutter lang film av den unge jenta i heroinrus like før hun døde.

Dette ble sterk kost for flere av de som var til stede i tingretten. Av de tre tiltalte var det bare 19-åringen som orket å bli igjen i rettssalen for å se opptaket da det ble vist.

Også aktor Harald Bilberg ble sterkt preget av filmen, selv etter 30 år i etaten.

LES OGSÅ: Tre tiltalt etter 15 år gamle Ragnhilds død

I tillegg til at den sterke filmen ble vist måtte politiet tilkalles til Bergen tingrett onsdag. Det brøt nemlig ut en krangel mellom to av de tiltalte og noen av tilhørerne. En av de tiltalte skal ha følt seg truet.