PÅPEKER SVAKHETER: Harald Stanghelle. (Foto: TV 2)
PÅPEKER SVAKHETER: Harald Stanghelle. (Foto: TV 2)

Mener Treholt-avslag har svakheter

Aftenposten-redaktør roser gjenopptakelseskommisjonen for å være klar, men stiller spørsmål om kildevalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spiondommen mot Arne Treholt blir ikke gjenopptatt.Det fastslo gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Vi har ikke funnet holdepunkter for at det er forfalsket bevis og avgitt falske vitneavhør, og har bestemt oss for å avslå begjæringen, uttalte kommisjonens leder, Helen Sæter.

Sterk og klar

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, roser kommisjonen for å være klar i sin avgjørelse.

– Kommisjonen er overbevist om at påstandene om bevisfusk ikke holder, de lar seg ikke bevise. Snarere tvert imot, kommisjonslederen har sagt veldig klart at de er overbevist om at det er slik det ble sagt fra politiet den gangen, sier Stanghelle til TV 2 Nyhetskanalen.

Les også: Treholts advokat mener kommisjonen ikke fulgte loven

Ulike konklusjoner

Stanghelle er imidlertid kritisk til at gjenopptakelseskommisjonen vektlegger enkelte rapporter om den mulige forfalskningen, mens den ser bort fra andre rapporter.

– Der blir kommisjonslederen vag og svak. Hun sier at de legger vekt på den danske og svenske rapporten som går i Treholts disfavør fordi de hadde et åpent mandat. Samtidig sier de at de ikke vet hvilket mandat de britiske sakkyndige som støtter Treholts versjon har fått. Her har kommisjonen ikke vært gravende nok, mener Stanghelle. Jeg kommer til å hevde videre at det pengebeviset er forfalsket, og det mener jeg teipbiten dokumenterer

– De har ikke villet ha åpen høring om dette, og det er en stor svakhet ved dette fordi det går på tilliten til om kommisjonen virkelig har snudd alle steinene, sier Aftenposten-redaktøren.

– Står ved hvert ord

Geir Selvik Malthe-Sørensen er en av forfatterne bak boken «Forfalskningen», som lanserte påstanden om at det såkalte pengebeviset er forfalsket.

Et klistremerke på kofferten Treholt bar da han ble pågrepet på Fornebu, er borte fra andre bilder som dokumenterer kofferten og dens innhold. Dette har reist spørsmål om det kan være tuklet med sakens beviser.

– Jeg står ved hvert ord som står i den boka og kommer fortsatt til å gjøre det. Jeg kommer til å hevde videre at det pengebeviset er forfalsket, og det mener jeg teipbiten dokumenterer, sier Malthe-Sørensen.

Lettet

Lasse Qvigstad, som var med på å få Treholt dømt i 1985, ser på kommisjonens avgjørelse som en renvaskelse.

Se video (reporter: Jens Christian Nørve)

526234