KRAV: Finanstilsynet vurderer å innføre krav til selskaper som leverer betalingsterminalløsninger. (Foto: Sara Johannessen/NTB scanpix)
KRAV: Finanstilsynet vurderer å innføre krav til selskaper som leverer betalingsterminalløsninger. (Foto: Sara Johannessen/NTB scanpix)

Tror nordmenn vil få enda bedre råd

Statistisk sentralbyrå (SSB) spår en klart høyere vekst i norsk økonomi framover, etter halvannet år med moderat utvikling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette vil føre til at sysselsettingen og reallønnsveksten vil øke, men byrået venter også en klar økning i rentene.

SSB regner med at pengemarkedsrenten vil endres om lag i takt med styringsrenten og at den som årsgjennomsnitt vil komme opp i 5,8 prosent i 2014. Gjennomsnittlig utlånsrente i bankene vil da kunne komme opp i vel 7 prosent.

LES OGSÅ: Boligmarkedet er fortsatt brennhett: Kjøpte for en million over takst – på Tveita!

I tiden fremover regner SSB med en markert økning i konsumet. Reallønnsvekst og økt sysselsetting vil innebære at husholdningenes inntekter samlet sett øker til tross for at også renta blir høyere.

Økt boligformue vil virke i samme retning, mens økte renter vil virke dempende.

Boliginvesteringene er ventet å øke med nær 17 prosent i år, og fortsetter å øke i de kommende årene, om enn i et noe lavere tempo. Den årlige veksten i boligprisene anslås til rundt 7 prosent til og med 2014. (©NTB)