tørke-frank-globalt-F - Erstatning til tørkerammede bønder i Frankrike

Myndighetene i Frankrike regner med å utbetale flere milliarder kroner i erstatning til bønder som i vår ble rammet av ekstrem tørke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er president Nicolas Sarkozy som i et regjeringsmøte denne uken skal ha orientert om situasjonen. Han ser for seg erstatningsutbetalinger tilsvarende 5,5 milliarder kroner, ifølge en politiker fra regjeringspartiet UMP som ikke ønsker å bli navngitt.

I forrige uke kom endelig regnet. Men perioden fra mars til mai var den tørreste i Frankrike på minst 50 år, og den varmeste siden år 1900. Sarkozy skal torsdag besøke regionen Charente, og det er ventet at han da vil love støtte til de tørkerammede bøndene der.

I tillegg til Frankrike har den amerikanske delstaten Texas og deler av Kina vært rammet av tørke i vår. I alle disse områdene er jordbruksproduksjonen blitt skadelidende.

FN tror mangelen på nedbør i Europa og USA vil bidra til at matvareprisene holder seg på et høyt nivå i tiden framover. Samtidig bedres situasjonen av at kornavlingene ser ut til å bli gode i Ukraina og Russland, som i fjor ble rammet av tørke og skogbranner. (©NTB)