shopping_combo2 (Foto: SVANPIX/STELLA)
shopping_combo2 (Foto: SVANPIX/STELLA)

Vil gjøre Karl Johan til Oslos Bond Street

Bond Street i London er Pippa Middleton og andre rike kjendisers shoppingeldorado. Nå vil de nye Steen & Strøm-eierne gjøre Karl Johan til Norges mest eksklusive handlegate.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Gater som Oxford Street og Bond Street i London er typiske eksempler på «high street» shopping. Vi ønsker å få til noe lignende i Oslo med Eger Karl Johan, Steen & Strøm Magasin og etter hvert også Bjørvika, sier styreformann i Søylen Eiendom, Carl Erik Kresting

Søylen Eiendom og samarbeidspartner Schage Eiendom har sikret seg Steen og Strøm Magasin som ligger midt i Oslo sentrum. Prisen for herligheten var 1 milliard kroner.

Med kjøpet ønsker de å få til noe helt nytt i Oslo og Norge for øvrig – en eksklusiv handlegate midt i byen, med Bond Street i London som forbilde. Nå er målet å få til et skikkelig luksusstrøk i Oslo, og supplere med butikker som selger internasjonale merker. Kresting forteller at de fleste store byene i Europa har shoppingen lokalisert i sentrum, og ikke på bilbaserte kjøpesentre som her til lands.

Bond Street er kjent som yndet lekeplass for shoppegale kjendiser som Victoria Beckham og moteikoner som Kate Moss, Cheryl Cole. Sienna Miller, og ikke minst britenes nye yndling Pippa Middleton.

Klarer Oslo å sette seg selv på kartet over shoppehovedsteder som Madrid, London og Milano kan stilbevisste kjendiser bli å se på Norges paradegate Karl Johan.

Tjener fett på kaffe

Søylen Eiendom eier allerede luksussenteret Eger Karl Johan. Siden oppstarten i 2009 har omsettingen økt fra 231 millioner kroner til 421,4 millioner kroner i 2010.

Økonomidirektør Ulf Bragevold i Søylen Eiendom avslører at 2011 også ser ut til å bli et meget godt år for Eger.

– Vi har hatt en økning på 20 prosent i første kvartal av 2011 mot samme periode i 2010, sier han til tv2nyhetene.no.

En av butikkene som bidrar mest til inntektene er kaffebutikken Nespresso. Bragevold mener Nespresso selger så bra at man nesten skulle tro Norge var et stort land.

Styreformann i Søylen Eiendom, Carl Erik Kresting, mener årsaken til dette er at Nespresso er ansett som et luksusmerke.

– Det er ansett for å være «high end», og går under kategorien «consumer goods». Nespresso ligger alltid plassert ved siden av butikker som Prada og Gucci, sier Carl Erik Kresting, styreformann i Søylen Eiendom til tv2nyhetene.no

I tillegg til Nespresso er det klesbutikkene Høyer og Follestad som bidrar til omsetningsøkningen.

Les også: – Shopping har blitt moro

Utappet marked

Kresting er ikke i tvil om at det finnes et utappet marked for luksusvarer i Norge.

– Det er utvilsomt et marked for flere luksusbutikker i Norge. Nå har vi i realiteten bare Hermes, Luis Vuitton og Nespresso. Det er helt klart rom for flere, sier han og legger til:

– Oslo er en by i sterk vekst, og vi har den nest høyeste levestandarden i verden.

Han forteller at Søylen Eiendom også kommer til å satse på å fylle opp Steen og Strøm med rimeligere internasjonale merker som ikke finnes i Norge fra før.

Han håper på å få butikker som Victoria's Secret og Abercrobie & Fitch til senteret.

– Disse merkene og flere andre har allerede etablert seg i Stockholm og København. Det er bare et spørsmål om tid før de kommer til Norge.

Les også:Inviterer Michelle til shopping i Oslo

Les også: Renten opp 0,25 prosentpoeng: – Dagens rentehopp bør være et varsko

Kortsiktig godt marked

Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, spår gode tider for luksussegmentet i Norge. I hvert fall på kort sikt. Hun viser til Statistisk sentralbyrås (SSB) konjunkturbarrometer som

AVHENGER AV RENTEN: Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, mener luksusmarkedet vil være godt, helt fram til renten settes opp.  (Foto: NORDEA)
AVHENGER AV RENTEN: Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, mener luksusmarkedet vil være godt, helt fram til renten settes opp. (Foto: NORDEA)
blant annet tar for seg lønnsutvikling, prisstigning og renteutvikling.

– Der tegnes det et rosenrødt bilde av nordmenns privatøkonomiske utsikter. SSB tror på en høy lønnsvekst mot en lav prisvekst, noe som betyr mer penger i lommen for Ola Nordmann, sier Warloe til tv2nyhetene.no.

Hun mener renteutviklingen vil ha stor effekt på luksusmarkedet, og sier at renten sannsynligvis vil ende på 7 prosent i 2014.

– I 2008, før finanskrisen, lå renten på 7 prosent. Da gjennomførte vi et bekymringsbarrometer, hvor folk svarte at de kuttet ned på luksus når renten var høy. Så i forhold til luksusmarkedet vil renten bli den store jokeren. Det vil bli gode tider en stund framover, men de må forberede seg på nedgangstider, sier Warloe.

Les også: Shopping er farlig!

Hva synes du? Tror du Karl Johan og Oslo sentrum egner seg bra for luksusshopping? Si din mening i kommentarfeltet.