FIKK IKKE PLASS: Endre på fire år ble operert i halsen, men intensivavdelingen på Haukeland sykehus hadde ikke kapasitet til å ta i mot ham.  (Foto: TV 2)
FIKK IKKE PLASS: Endre på fire år ble operert i halsen, men intensivavdelingen på Haukeland sykehus hadde ikke kapasitet til å ta i mot ham. (Foto: TV 2)

Frykter at underbemanning ender med dødsfall

Underbemanning og kapasitetsproblemer er hverdag på intensivavdelingene ved landets store sykehus. Nå frykter intensivleger at det kan gå på bekostning av liv og helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire år gamle Endre Hovstad er nyoperert i halsen og ligger på barneintensiven ved Haukeland universitetssykehus.

– Du kan godt ta en pause. Det viktigste er at vi ikke stresser ham. Intensivlege Fredrik Koller Lund følger Endre med falkeblikk.

Men litt stress ble det likevel. For da operasjonen var over var det ikke kapasitet til å ta imot Endre på intensivavdelingen.

Stor mangel på sengeplasser

I mangel av intensivsengeplass til den nyopererte fireåringen måtte legene blokkere en operasjonsstue, for å bruke den som midlertidig intensivavdeling.

– Dette er en dagligdags situasjon for oss. Det er egentlig det vanligste. Det oppleves utrolig frustrerende, sier Koller Lund.

Søndag fortalte TV 2 at landets intensivavdelinger står overfor en stor utfordring når eldrebølgen treffer oss, om ti -femten år.

Hans Flaatten er seksjonsoverlege og professor ved Haukeland sykehus. I fjor publiserte han en studie som slår fast at sykehusene vil mangle rundt 100 intensivsengeplasser når eldrebølgen treffer landet om ti – femten år. Det kan bety liv eller død for om lag 5000 pasienter årlig. Og myndighetene har ingen konkret plan for hvordan de skal møte denne utfordringen.

LES OGSÅ: Må velge hvem som skal få lov til å leve

Kan føre til død

– Hvis vi må begynne å rasjonere så betyr det jo faktisk at vi må bestemme oss for at noen pasienter ikke skal få intensivbehandling. Pasienter vil dø før tiden ja.

Men allerede i dag må legene foreta knallharde prioriteringer.

– Ofte må vi kaste ut en som ligger der for å ta imot en ny, forteller Fredrik Koller Lund.

– Det blir en konkurranse mellom pasienter der vi må vurdere det, vi legene som er på jobb. Hvem er sykest, og den som er sykest vinner.

Store konsekvenser

For både Universitetssykehuset Nord-Norge, St. Olavs Hospital i Trondheim, Oslo og Stavanger Universitetssykehus sliter med underbemanning og kapasitetsproblemer.

I Trondheim går en tredel av legenes tid med til å finne ut hvor pasientene skal få livreddende behandling. Dette er en velkjent for intensivlegen på Haukeland.

– Det fører til en enorm mengde frustrasjon for oss som jobber og det fører igjen til helt sikkert redusert kvalitet, selv om vi gjør alt for å unngå det. Frustrasjon fører til feil, sier han.

For når det handler om de aller sykeste av de syke kan små feil få store konsekvenser.

– Og det er siste skanse mot død i sykehusnorge. Det er ikke noe nytt nivå etter det. Så visst denne svikter så er du ikke i live etterpå. Og det er et ganske vesentlig poeng.