SYKE: En pasient på intensivavdelingen på et sykehus i Luebeck blir behandlet etter å ha blitt syk av den livsfarlige E. coli bakterien. Fremdeles meldes det daglig inn nye smittetilfeller, men antallet har sunket gradvis.  (Foto: MARKUS SCHOLZ/Afp)
SYKE: En pasient på intensivavdelingen på et sykehus i Luebeck blir behandlet etter å ha blitt syk av den livsfarlige E. coli bakterien. Fremdeles meldes det daglig inn nye smittetilfeller, men antallet har sunket gradvis. (Foto: MARKUS SCHOLZ/Afp)

Langt færre nye tilfeller av E. coli-smitte

– Men vi må belage oss på flere dødsfall, sier Tysklands helseminister Daniel Bahr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HÅPER TOPPEN ER NÅDD: Tysklands helseminister Daniel Bahr sier at det  er grunn til håp. 25 personer ha så langt mistet livet etter å ha blitt syke av en farlig variant av E. coli-bakterien. (Foto: FABIAN BIMMER/Reuters)
HÅPER TOPPEN ER NÅDD: Tysklands helseminister Daniel Bahr sier at det er grunn til håp. 25 personer ha så langt mistet livet etter å ha blitt syke av en farlig variant av E. coli-bakterien. (Foto: FABIAN BIMMER/Reuters)
Tirsdag ble det klart at ytterlige to personer er døde etter å ha blitt syke av E. coli-bakterien. 25 personer har til nå mistet livet i det som er et av de dødeligste E. coli-utbruddene i moderne historie, men ifølge tyske myndigheter registreres det nå færre sykdomstilfeller.

– Det kommer nye tilfeller, og dessverre må vi belage oss på flere dødsfall, men antall nye infeksjoner minker betraktelig, sa Tysklands helseminister Daniel Bahr i et intervju med tysk fjernsyn onsdag.

Les mer: Ytterligere to døde av E. coli

– Grunn til håp

Han kan ikke love at utbruddet snart vil være over, men han understreker at det er grunn til håp.

Ministeren fremsto som mer optimistisk enn da han uttalte seg tirsdag. Da ga han uttrykk for «forsiktig optimisme» for at det verste er over.

24 personer er døde i Tyskland, i tillegg har én person mistet livet i Sverige etter å ha blitt syk i Tyskland. Minst 2400 personer er smittet av den livstruende varianten av E. coli-bakterien. Smitten har i alle hovedsak vært sentrert om det nordlige Tyskland.

Eksperter leter fortsatt etter smittekilden. Tidligere har mistanken vært rettet mot agurker og bønnespirer, men tester har ikke kunnet bekrefte dette.

LES OGSÅ: EU tilbyr E. coli-rammede bønder 150 millioner euro

Kompensasjon til E. coli rammede bønder

Samtidig som tyske myndigheter jakter på årsaken til utbruddet, har salget av særlig agurker stoppet opp. Tirsdag annonserte EU at de vil tilby minst 150 millioner i kompensasjon til bønder som er rammet økonomisk av E. coli-utbruddet.

– Vårt forslag er 150 millioner euro, sa landbrukskommissær Dacian Ciolos foran et ekstraordinært møte mellom EUs landbruksministere i Luxembourg tirsdag.

KASTAR AGURKAR: Arbeidarar på ein gard i nærleiken av Bukaresti i Romania kastar agurk etter at salet har fallet på grunn av E. coli-frykt. (Foto: BOGDAN CRISTEL/Reuters)
KASTAR AGURKAR: Arbeidarar på ein gard i nærleiken av Bukaresti i Romania kastar agurk etter at salet har fallet på grunn av E. coli-frykt. (Foto: BOGDAN CRISTEL/Reuters)

Trolig kommer beløpet til å bli enda høyere, ifølge Ciolos.

Utbruddet startet i begynnelsen av mai. Etter hvert ble mistanken rettet mot økologiske agurker fra Spania, men laboratorietester viste at agurkene fra Spania ikke var infisert av den farlige varianten av E. coli.

LES OGSÅ: Kjemper for agurkens rykte etter E. coli-panikk


(©NTB/TV 2)