ANKET: Den hovedtiltalte mannen ble dømt til 12 års forvaring, men anket på stedet. Her er mannen i samtale med sin forsvarer Sverre Næss. (Foto: Harald Jacobsen)
ANKET: Den hovedtiltalte mannen ble dømt til 12 års forvaring, men anket på stedet. Her er mannen i samtale med sin forsvarer Sverre Næss. (Foto: Harald Jacobsen)

Stefaren fikk strengere straff i Alvdal-saken

Stefaren ble dømt til 13 års forvaring i ankesaken etter overgrepene i Aldal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både moren til to av Alvdals-barna og stefaren ble 24. mai funnet skyldige i voldtekt, grove seksuelle overgrep og medvirkning til overgrep mot de fire barna av Eidsivating lagmannsrett. Noen av barna har vært under ti år gamle da overgrepene skjedde.

Begge er også funnet skyldige i produksjon av overgrepsfilmer eller medvirkning til dette.

Mandag ble straffeutmålingen lest opp.

Moren slipper forvaring

Den hovedtiltalte 64-åringen som er stefaren til barna ble dømt til 13 års forvaring for gjentatte seksuelle overgrep. Rettens sakkyndige mener 64-åringen oppfyller farlighetskritereiet og er pedofil.

I tingretten ble han dømt til tolv års forvaring med en minstetid på åtte år. Straffen er dermed ett år strengere enn straffen i tingretten.

Moren (46) til de fire barna er dømt til tolv års fengsel for gjentatte overgrep. Hun er erklært pedofil av sakkyndige.

Lagmannsretten mener tidsbestemt fengselsstraff er tilstrekkelig fordi hun har erkjent å ha et problem og har sagt seg villig til behandling. Retten mener det ikke er nærliggende fare for gjentatte overgrep etter 12 år i fengsel og hun slipper dermed forvaring.

Alvdal-saken: Kjent skyldige i overgrep mot fire barn

Nektet barna å gå

Det medtiltalte naboekteparet ble i tingretten dømt til fire års fengsel. I Eidsivating lagmannsrett fikk kvinnen tre års fengsel, mens straffen ble opprettholdt for mannen.

Naboekteparet er funnet skyldig i å ha nektet sine egne barn å gå, holdt dem igjen eller sperret døren for dem når de har forsøkt å komme seg unna, da de er blitt utsatt for overgrep av de hovedtiltalte.

Noen av barna har vært under ti år gamle da overgrepene skjedde.

Den femte personen som var tiltalt i overgrepssaken i Alvdal, en tidligere lærer som var nabo av de hovedtiltalte, fikk ett år og ni måneders fengsel i tingretten. Han valgte å ikke anke dommen og har derfor ikke vært en del av den siste rettsrunden.

Stefaren, moren og naboekteparet er også dømt til å betale de fire barna totalt 2.650.000 kroner i oppreisning.