ny2-jagerfly-høring-F - Flyforvirring i Stortinget

Mange av utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer satt usikre tilbake etter å ha hørt milliardbeløpene svirre i luften i Stortinget mandag. Knapt noen var sikre på den endelige prislappen for 56 nye F-35 kampfly.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) møtte mandag til åpen høring om flykjøpet, som er den største investering i Fastlands-Norge noen gang.

De tre opposisjonspartiene er svært lite fornøyd med svarene de fikk da de spurte forsvarsministeren hvor mye de nye flyene vil koste.

Faremo sa at prisen for flypakken per i dag er 61 milliarder kroner, men hun la inn en såkalt usikkerhetspris fordi kontrakten ikke er ferdigbehandlet, slik at prisen kan bli 72 milliarder kroner. Hun kunne ikke si noe om hva levekostnadsprisen for flyene vil bli.

Kristelig Folkepartis medlem i utenriks- og forsvarskomiteen, Dagfinn Høybråten, karakteriserer forsvarsministerens redegjørelse som «forbausende tynn».

Høyre, KrF og Frp er ikke fremmed for å foreslå at innkjøp av fire F-35 treningsfly utsettes. En utsettelse vil trolig få konsekvenser for når F-16-flyene kan erstattes.

– Det er for tidlig å si at vi vil gi vår støtte til forslaget om å kjøpe inn fire treningsfly. Vi er beredt til å foreslå at beslutningen om kjøp utsettes dersom vi ikke får sikrere opplysninger om hva hele kampflyprosjektet vil koste, sier Høybråten til NTB. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2