Paal Sand er med i «Gatelegene».
Paal Sand er med i «Gatelegene».

Hjertesyk bror fikk Paal til å bli lege

Da lillebroren ble født med hjertefeil bestemte Paal Sand seg for hva han skulle bli når han ble stor. Møt gatelegen her!

I 1989 var Paal Sand ferdig med medisinstudiene i hovedstaden. Å velge lege som yrke var ifølge Paal langt fra et vanskelig valg.

– Det var egentlig veldig enkelt. Lillebroren min ble født med hjertefeil og han gjennomgikk en to-tre operasjoner. Jeg fikk følge med under hans sykehusinnleggelser og behandlinger, og da fant jeg ut at jeg ville bli lege. Da var jeg rundt sju år gammel.

Etter å ha fullført studiene jobbet Paal ett år på Akershus universitetssykehus (Ahus) og et halvt år på legevakta. Den gifte tobarnsfaren forteller at han stort sett har jobbet med allmennpraksis i 20 år. Nå er han altså aktuell i TV 2s nye serie «Gatelegene». Bli bedre kjent med Paal nedenfor!

Hva interesserer deg mest innenfor legeyrket?

– Det har forandret seg veldig. I og med at det var hjertekirurgi som først inspirerte meg, tenkte jeg til å begynne med at jeg skulle gå den veien. Dette med kirurgi og hjertemedisin syntes jeg var interessant. Men så ble det jo allmennpraksis etter hvert - mer eller mindre tilfeldig - og det er jeg fornøyd med nå.

Hvorfor valgte du å bli med i «Gatelegene»?

– Rett og slett for å gjøre noe annet! Jeg har det veldig fint i den jobben jeg har, men det er klart at hverdagene kan bli veldig like. Jeg hadde også lyst til å prøve meg innenfor et annet område jeg aldri hadde vært borti tidligere, nemlig media og TV. Det tok jeg som en utfordring, og jeg synes det høres spennende ut.

Hva tenker du om at programmet kombinerer underholdning med helsestoff?

– Dette er helseformidling på gata, og det kan umulig være stor skade i det. Mange mennesker kvier seg for å gå til leger. Det er fint å kunne vise vanlige legekonsultasjoner på denne måten og forhåpentlig ufarliggjøre det å besøke legen sin. Programmet gir også muligheten til å få ut viktig helseopplysning på en grei og lettfattelig måte.

Hvordan kommer venner og familie til å reagere på å se deg på TV?

– De kommer til å le, det er jeg helt sikker på. Jeg har en sønn på 12 og en jente på 19, og de kommer nok til å bli flaue, men også ærlige kritikere er jeg redd.

Hva slags helseproblemer er du vant til å se som lege?

– I allmennpraksis er det mange ting som går igjen, og noe av det som er veldig vanlig er at folk føler seg slappe, energiløse og ute av form. Ofte lurer folk på om det er tegn på noe skummelt med symptomene de har. Det er gjerne aller viktigst å få vite at de ikke feiler noe alvorlig, noe vi heldigvis kan fortelle de aller fleste pasientene våre i allmennpraksis.

Hvorfor tror du mange kvier seg for å gå til legen?

– For det første vet vi at det er kvinnene som går, menn går langt mer sjelden til lege. De føler seg nok generelt mer usikre i pasientrollen og føler kanskje at de er i en situasjon hvor de ikke selv har kontrollen.Samtidig tror jeg mange er redde for å få alvorlige beskjeder.

Les flere nyheter om «Gatelegene» på programmets nettsider.