Gjemte 17 liter GHB hjemme hos mor og far

Én mann er dømt og to andre er tiltalt for oppbevaring av det narkotiske stoffet GHB.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen, som i dag er 20 år, hadde gjemt GHB på gutterommet og i boden hjemme hos foreldrene der han selv bodde. Politiet mener stoffet skulle videreselges til ungdom over hele Romerike, skriver Romerikes Blad.

4800 narkotiske tabletter

Til sammen fant politiet 16,8 liter GHB, 4,1 liter GBL, et stoff som ikke er syntetisk omdannet til GHB, og 4800 narkotiske tabletter.

Nedre Romerike tingrett mener at størrelsen på beslaget gir grunnlag for en lang fengselsstraff, ifølge RB. Men retten falt likevel ned på en deldom. 20-åringen ble idømt en ubetinget fengselsstraff på 30 dager, og 330 timers samfunnstjeneste. Politiet mener straffen var for mild, men har ikke avgjort om dommen vil bli anket.

– Størrelsen på GHB-funnet gir politiet grunn til å tro at det dreide seg om videresalg. Dette viser at det er et market for GHB, sier politiadvokat Stian Sjølie Johannessen til tv2nyhetene.no.

Folkehelseinstituttet har som sakkyndig gjort en vurdering av beslaget. Ifølge uttalelsen tilsvarer GHB-beslaget, samt det mindre GBL-beslaget, 3,1-5,2 kilo hasj. GHB tas ofte i form av en «kork».

Omregnet til brukerdoser er beslaget av GHB anslått til totalt 8400 rusdoser. Tablettbeslaget ville gitt 1600 brukerdoser.

Moren fant piller

Det var moren til den dømte 20-åringen som varslet politiet etter at hun fant tabletter på rommet hans. Politiet fant det narkotiske stoffet gjemt på brusflasker og en kanne, sier Sjølie Johannessen.

I tillegg til å gjemme GHB hjemme hos foreldrene fant politiet også 26 falske bankkort med et konkret navn på, 69 blanke kort med magnetstripe, to permer med diverse personinformasjon, en kortprinter, i tillegg til diverse andre stjålne produkt. 20-åringen har erkjent at varene er stjålet.

GHB er et stoff som finnes naturlig i kroppen og som inngår i kroppens normale stoffskifte. GHB ble godkjent som legemiddel i Norge for et par år siden. På 80-tallet ble GHB tatt i bruk som kosttilskudd, særlig blant kroppsbyggere i USA.

GHB-forgiftning kan være dødelig. I Norge har det forkommet flere dokumenterte forgiftningstilfeller med dødelig utgang, hvor GHB har vært en meget viktig medvirkende årsak, ifølge Folkehelseinstituttet.

Startet en større sak

Saken mot den nå dømte mannen ble starten på en større sak, sier Sjølie Johannessen.

Politiet mener at andre personer har hatt en mer sentral rolle.

Ifølge politiadvokaten er det tatt ut tiltale mot to andre personer. På sensommeren må to menn, også de i 20-årene møte i retten. Begge er tiltalt for medvirkning til oppbevaring av det samme beslaget, samt en rekke andre forhold.

I alle de tre sakene utgjør GHB-beslaget kun en del av et større sakskompleks. 20-åringen, som ikke tidligere er straffet, ble også dømt for vold mot en politikvinne og sin tidligere kjæreste.

Til Romerikes Blad sier 20-åringens forsvarer, advokat Hilde Mo, at hennes klient ikke kommer til å anke saken. Mo forteller at hennes klient ikke hadde noe med videresalg av det store beslaget å gjøre.

– Han har forklart at han tilbød seg å oppbevare partiet for noen dårlige kamerater, sier Mo til RB.