FOR RETTEN: Dominique Strauss Kahn møter i dag i retten, tiltalt blant annet for overgrepsforsøk. (Foto: EMMANUEL DUNAND/Afp)
FOR RETTEN: Dominique Strauss Kahn møter i dag i retten, tiltalt blant annet for overgrepsforsøk. (Foto: EMMANUEL DUNAND/Afp)

I dag møter Strauss-Kahn i retten

Den mektige franskmannen har hele tiden hevdet sin uskyld og vil trolig gjenta det for retten i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

DNA-SPOR: New York-politiet skal ha funnet rester av Dominique Strauss-Kahns sæd på klærne til stuepiken som angivelig skal ha blitt utsatt for overgrep. (Foto: RICHARD DREW/Afp)
DNA-SPOR: New York-politiet skal ha funnet rester av Dominique Strauss-Kahns sæd på klærne til stuepiken som angivelig skal ha blitt utsatt for overgrep. (Foto: RICHARD DREW/Afp)
Mandag starter den innledende runden av rettsaken mot den tidligere IMF-sjefen, Dominique Strauss-Kahn. Det er ventet at franskmannen kommer til å erklære seg ikke skyldig.

Han var en av verdens mektigste menn, og var blant annet aktuell som mulig presidentkandidat i Frankrike. Men fallet ble brått og dypt da han lørdag 14. mai ble pågrepet om bord på et fly, kort tid før det skulle ta av fra New York og sette kursen mot Paris.

Den tidligere IMF-sjefen er tiltalt for blant annet voldtektsforsøk og overfall på en kvinnelig hotellansatt i New York.

DNA-funn

Det angivelige overgrepsforsøket skal ha funnet sted på et luksushotellet Sofitel Hotel i New York. Den 32 år gamle kvinnen, som den mektige franskmannen skal ha forsøkt forgrepet seg på, jobbet som stuepike. Kvinnen vitnet for en storjury i New York 19. mai.

Ifølge flere medier ble det noen dager senere gjort DNA-tester som viste at Strauss-Kahns' DNA var funnet på kvinnens uniform. Opplysningene skal ha kommet fra kilder som kjenner etterforskningen.

Politiet i New York var i etterkant ute og avviste at det var de som var kilden for opplysningene.

En talskvinne for aktoratet har uttalt at beviset uansett ikke beviser at det er gjort noe ulvolig, kun at det har foregått noe seksuelt mellom de to.

Topp-advokater på begge sider

Sist Strauss-Kahn møtte i retten var for å be om løslatelse mot kausjon. Etter først å ha tilbrakt flere døgn i varetektsfengsel i et beryktet fengsel i New York, har han de siste ukene sittet i husarrest under strenge vilkår i en luksusleilighet.

Strauss-Kahn har hyret stjerneadvokaten Benjamin Brafman som sin forsvarer. Men også aktoratet stiller med toppjurister, som har en sju punkter lang tiltaleliste klar.

Får støtte av sin kone

Hjemme i Frankrike har topp-diplomaten fått støtte, flere har hevdet at Strauss-Kahn er blitt utsatt for et komplott.

STØTTER SIN MANN: Kona Anna Sinclair (til v.) og hennes stedatter Camille Strauss-Kahn.  (Foto: DON EMMERT/Afp)
STØTTER SIN MANN: Kona Anna Sinclair (til v.) og hennes stedatter Camille Strauss-Kahn. (Foto: DON EMMERT/Afp)
Blant de som fremdeles støtter ham er hans kone, journalisten Anne Sinclair.
I IMF skal det ha vært ulike meninger om lederen burde fortsette eller gå, men presset ble etterhvert så stort at Strauss-Kahn selv trakk seg som leder for Det internasjonale pengefondet.

– Det er med bunnløs sorg at jeg i dag føler meg tvunget til å overlevere styret min søknad om avskjed som generaldirektør i IMF, skrev Strauss-Kahn til IMF.

Selve rettsaken ligger trolig flere måneder frem i tid. Dersom franskmannen blir funnet skyldig og dømt for de alvorlige anklagene vil strafferammen minimum være fem år og maksimalt opp til 25 år, ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også: Strauss-Kahn går av som leder for IMF og Strauss-Kahns kone støtter sin mann

(©NTB/TV 2)