asfaltjobb (Foto: TV 2 hjelper deg / Ørnulf Riisnæs)
asfaltjobb (Foto: TV 2 hjelper deg / Ørnulf Riisnæs)

Britiske steinleggere hadde med seg 13-åring til Norge

Faren del av aggressiv steinleggerliga. Barnevernet varslet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Asker stanset ved 14.30-tiden søndag en engelskregistrert bil på Vettre, full av såkalte steinleggere. Sammen med de tre britene i 20–30-årsalderen, var en 13 år gammel gutt.

De skal ha reist rundt området rundt Ridderkleiva og tilbudt steinlegging. Politiet opplyser at de opptrådte aggressivt og truende, men ingen vil formelt anmelde dette.

Barnevernet koblet inn

13-åringen ble imidlertid tatt med til politikammeret i Bærum og overlatt til barnevernet.

– Det er vel litt uvisst hva han gjorde sammen med dem her i Norge, men han har kommet sammen med faren sin som vil hente ham her hos oss, sier Per Ivar Iversen, operasjonsleder ved Asker og Bærum politidistrikt.

Etter det TV 2 Nyhetene forstår på grunnlag av informasjon fra irske myndigheter, er det fortsatt ikke sommerferie for majoriteten av irske skoleelever.

– Var det meningen at 13-åringen også skulle legge stein?

– Nei, vi har ikke noe som tyder på at det er barnearbeid på gang, sier Iversen til TV 2 Nyhetene.

Omreisende asfalt- og steinleggere er en sommerplage som vender tilbake hvert år, spesielt på Østlandet. Det er i all hovedsaker irer og briter som går fra dør til dør og tilbyr tjenestene sine til spottpris.

SE VIDEO: Her tar politiet steinleggerne på fersken

Gårdsplassen sank

Kvaliteten er det så som så med: TV 2 fortalte for to uker siden om uheldige Åge Larsson fra Lørenskog. Han bladde opp 106.000 for å få steinlagt innkjørselen sin. Det var sure penger når det viste seg at grunnen sank.

Enda verre var det med enken Karen Margrete Pedersen som måtte ut med 410.000 kroner etter at en steinleggerliga plutselig tok seg til rette: De gjorde mer arbeid enn hun hadde bedt om, og tvang henne til å betale.

Kripos advarte nordmenn mot å kjøpe tjenester fra steinleggere for flere år siden, men ettersom de stadig kommer tilbake er det likevel trolig et marked for dem.

– Forbrukere bør være sterkt kritisk når de får besøk på døren av utenlandske arbeidere. De bør sørge for at ting blir betalt på konto og at det registrerte firmaer. Det er ikke noen lettvint løsning til en billig gårdsplass, sier Svein G.Walle i Follo politidistrikt til TV 2 hjelper deg.