GATEKAMPER: Demonstranter mot nti regjeringen blokkerer en vei under sammenstøt med jemenittiske sikkerhetsstyrker, i Taiz, lørdag.
GATEKAMPER: Demonstranter mot nti regjeringen blokkerer en vei under sammenstøt med jemenittiske sikkerhetsstyrker, i Taiz, lørdag.

Kaos i Jemens hovedstad

Skuddvekslinger og eksplosjoner i hovedstaden søndag, tross ny våpenhvile lørdag. Presidentpalasset i byen Taiz er beskutt og forsøkt stormet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skuddvekslinger og eksplosjoner kunne høres fra Sanaas Hasaba-distrikt, som har vært sentrum for de harde kampene mellom stammekrigere og regjeringsstyrker de siste ukene.

Les også:Støre urolig for full borgerkrig i Jemen

Presidentpalasset i byen Taiz er beskutt og fire soldater skal være drept. Ifølge vitner har flere titalls menn med våpen angrepet bygningen i et forsøk på storme den. Angriperne ønsker å hevne drap på regimekritiske demonstranter, som Jemenittiske sikkerhetsstyrker skal stå bak.

Lørdag kveld kom meldingene om at saudiarabiske meklere hadde fremforhandlet en ny våpenhvile mellom Hashed-stammen og Salehs styrker. Like etter ble det kjent at president Ali Abdullah Saleh hadde forlatt Jemen.

Også tidligere har partene blitt enige om våpenhvile, men også denne har blitt raskt brutt.

Les også: – Jemens president til sykehus i Saudi-Arabia

Saleh fløy lørdag til Saudi-Arabias hovedstad Riyadh for å få medisinsk behandling av skadene han fikk i et granatangrep på presidentpalasset fredag.

– President Ali Abdullah Saleh ankom i går kveld Saudi-Arabia for å fullføre medisinske tester etter det kriminelle og feige angrepet fra Al-Qaida og andre kriminelle, heter det i en melding på den jemenittiske militærnettsiden 26sep.net søndag.

I dag ble Saleh operert. Ifølge Reuters er granatsplinter fjernet fra brystet hans.

I en tale etter angrepet fredag, beskyldte president Saleh den mektige stammelederen Sadiq al-Ahmar for å stå bak angrepet. Ahmar, som kjemper mot regjeringsstyrkene i de harde kampene som raser i Jemen, benektet anklagene.

Les også:– Jemens president til sykehus i Saudi-Arabia

I tråd med grunnloven overtok visepresident Hadi Salehs rolle i Jemen. Hadi, skal søndag kveld i møte med representanter for militæret og president Ali Abdullah Salehs sønner, melder Al Arabiya.

Urolighetene i hovedstaden søndag er store. Ytterligere tolv soldater skal ha blitt drept i to bakholdsangrep utført av mistenkte Al-Qaida-opprørere sør i Jemen, ifølge kilder i det jemenittiske militæret.

De separate angrepene på soldatenes kjøretøyer skjedde i den sørlige provinsen Abyan, opplyser en militær tjenestemann søndag.

Tareq al-Shami, en av lederne i Jemens regjeringsparti, opplyste søndag at presidenten vil returnere til Jemen «innen få dager».