ADLYDER UTEN Å MUKKE: Seks av ti innbyggere i Malaysia er sunnimuslimer. Her er Ishak Nor omkranset av sine to koner; Aishah Abdul Ghafar (40, tv.) og Afiratul Abidah Mohd Hanan (25), som begge er medlemmer av «Lydig kone klubben». (Foto: AP/Ap)
ADLYDER UTEN Å MUKKE: Seks av ti innbyggere i Malaysia er sunnimuslimer. Her er Ishak Nor omkranset av sine to koner; Aishah Abdul Ghafar (40, tv.) og Afiratul Abidah Mohd Hanan (25), som begge er medlemmer av «Lydig kone klubben». (Foto: AP/Ap)

Muslimsekt med klubb for lydige koner:

– Hva er feil med å være som en prostituert overfor sin egen mann?

Konservativ religiøs bevegelse setter sinnene i kok blant muslimer i liberale Malaysia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag åpnet «Lydig kone-klubben» med 800 medlemmer i Malaysia. Den skal bekjempe prostitusjon og skilsmisser ved å lære kvinnene å underkaste seg mannen. Men ikke nok med dét:

En av de yngre medlemmene, 22 år gamla Ummu Atirah er overbevist om at klubben har lært henne hemmeligheten bak et lykkelig muslimsk ekteskap – sex i lange baner.

– Islam krever av oss at vi adlyder ektemannen. Alt han sier må jeg rette meg etter. Det er en synd om jeg ikke adlyder og gjør ham glad, sier Ummu, kledt i gul hijab.

Malaysia er regnet som en av de mest progressive og moderne muslimske landene i verden. Kvinner innehar en lang rekke viktige stillinger både i offentlige myndigheter og i det private næringsliv.

Men den nye klubbens aktiviteter, som blant annet også inkluderer en egen flerkoneri-forening, viser at det finnes miljøer hvor konservative tanker fortsatt står sterkt også i Malaysia, skriver nyhetsbyrået AP.

(Artikkelen fortsetter)

I forbindelse med åpningen av «Lydig kone-klubben», ble nygifte invitert på fest. Her er et ungt par i ferd med å sette spaden i bryllupskaken. (Foto: AP/Ap)
I forbindelse med åpningen av «Lydig kone-klubben», ble nygifte invitert på fest. Her er et ungt par i ferd med å sette spaden i bryllupskaken. (Foto: AP/Ap)

Dessverre er det også i dag mange muslimske kvinner som ikke bryr seg om rettighetene sine

Bekymring

Bak gruppen står bevegelsen Global Ikhwan. Eksperter mener det er lite sannsynlig at den vil få store tilhengerskarer som følge av dette siste konetiltaket. Det er likevel enkelte som bekymrer seg for at dette kan få følger for andre muslimske kvinner i Malaysia.

– Dessverre er det også i dag mange muslimske kvinner som ikke bryr seg om rettighetene sine, sier Shahrizat Abdul Jalil, den kvinnelige muslimske ministeren for familiepolitikk.

Men konservatisme til tross: En av grunnleggerne av «Lydig kone-klubben», vegrer seg overhodet ikke for å snakke om fordelene ved sex under ekteskapet.

– Sex er et tabu i Asia. Vi har ignorert det i våre ekteskap, men når alt kommer til alt, så handler det om sex. En god kone er en god sexarbeider i ekteskapet. Hva er feil med å være en hore overfor sin egen mann, spør Rohayah Mohamad.

Rohayah er nestleder i klubben, men er også utdannet lege. Hun mener kvinnene må gå et skritt lenger enn å bare være gode mødre og gode på kjøkkenet, og i tillegg lære seg å «adlyde, tjene og underholde» sine menn for å hindre dem i å oppføre seg dårlig.

– På denne måten beskytter vi familien og unngår sosiale problemer. Ulydige kvinner er årsaken til mange problemer, siden mennene ikke trives hjemme, sier hun.

Forbudt sekt

Nye tall viser at skilsmisseraten i Malaysia har doblet seg fra 2002 til 2009, med en spesielt merkbar økning blant den muslimske delen av befolkningen.

Jeg vil ikke ha en kone som retter seg etter alt jeg sier. Jeg vil ha en kone som forstår meg. Vi er like

Global Ikhwan sprang ut av Al-Arqam-sekten. Den ble forbudt i Malaysia i 1994, etter at myndighetene kom til at læren deres avvek fra islam. Aktiviteten finansieres nå av gruppens restauranter, matbutikker og annen forretningsvirksomhet i utlandet.

Som forventet har tiltaket møtt sterk kritikk. Mange malayer har meldt seg inn i Facebook-gruppen «Vi som ikke ha sexistisk nonsens fra Global Ikhwan».

– Jeg vil ikke ha en kone som retter seg etter alt jeg sier. Jeg vil ha en kone som forstår meg. Vi er like, skriver en muslimsk mann på Facebook-siden.

Kvinnegruppen «Søstre i islam» mener at religionen legger opp til ekteskap basert på gjensidighet og respekt. Den mener vold i hjemmet kan forekomme uavhengig av hvordan kvinnen oppfører seg.

– Kommunikasjon, og ikke underkastelse, er vitalt for å opprettholde ethvert godt forhold, heter det i en uttalelse fra kvinnegruppen.

(AP/TV 2)