Postiga (Foto: MIGUEL RIOPA/Afp)
Postiga (Foto: MIGUEL RIOPA/Afp)

Postiga senket Norge

Forsvarsmuren sprakk etter 53 minutter. Nå blir veien til EM mer kronglete og vanskelig.

Lisboa / Bergen (TV 2 Sporten):

For etter heroisk innsats i 53 minutter, måtte Norge til slutt gi tapt for et massivt press fra Portugal. Med 0-1-nederlag i Lisboa, og etter Danmarks seier på Island, faller «Drillos» ned til tredjeplass i Gruppe H.

Etter et godt åpningsminutt med en avslutning fra Bjørn Helge Riise, tok som ventet Portugal styringen i Lisboa. Norge lå lavt og kompakt, og vertene klarte ikke å spille seg igjennom den bakre fireren.

Cristiano Ronaldo presenterte seg imidlertid tidlig med et frisparkforsøk fra distanse. Rune Almenning Jarstein måtte ut i full strekk for å avverge suseren.

Norges plan var å angripe helhjertet og med høyt tempo når muligheten først bød seg, og Bjørn Helge Riise var både løpsvillig og mye involvert. Han sto for regien da en hardt presset gruppeleder kunne kontre. Riise spilte flott gjennom Erik Huseklepp, som ikke klarte å overliste Eduardo fra skrått hold.

Kontring
Sjansen var et bevis på at det ikke var umulig å score mål på Estádio da Luiz. Riise slo på turboen på høyrekanten og kunne ha skutt selv, men valgte å slå ut i feltet. Der kom Morten Gamst Pedersen fra venstre, som aldri traff skikkelig. Skuddforsøket gikk langt til side for mål.

Selv om Portugal hadde ballen klart mest, skapte de få store sjanser i den første omgangen. Ronaldo viste sin hodestyrke da han raget høyest i feltet fem minutter før hvilen, men Jarstein hadde ingen problemer med å stoppe Real Madrid-stjernens heading.

Portugal fortsatte dominansen umiddelbart etter hvilen, men fortsatt slet rødtrøyene med å sette nordmennene på virkelig store prøver.

Postiga scoret
Men akkurat da det så ut til at Norge var i ferd med å frustrere det portugisiske stjernegalleriet, viste de hvilke kvaliteter som bor i laget. Vadim Demidov tapte duellen med Hélder Postiga etter et innlegg fra høyrekanten, og Sporting Lisboa-spissen pirket inn ledelsen fra kort hold.

– Det er et trekk som vi øver jevnlig på under trening. Et lavt innlegg og så et skudd fra første stolpe, sa Postiga.

Nå var oppgaven plutselig så godt som umulig for Norge med en drøy halvtime igjen å spille.

Scoringen ga Portugal en helt annen ro, og bare minutter etter fulltrefferen var Martins farlig frampå med et langskudd.

Egil «Drillo» Olsen var nødt til å foreta seg noe, og en skuffende John Carew ble erstattet med Mohammed Abdellaoue. Norge skapte minimalt framover, og da sjansen først kom var avleveringene altfor upresise.

Kontrollerte
En av få farligheter var da Moa gikk over ende innenfor sekstenmeteren, men dommeren vinket rolig spillet videre. Ellers verken evnet eller orket Norge å sette fart framover.

Portugal kontrollerte mot slutten, og med unntak av et hjørnespark på overtid, maktet ikke Norge å skape målsjanser.

– Det var en god kamp, men ikke en strålende en, sa Portugals landslagssjef Paulo Bento.

– Vi ønsket å ha kontroll på dem fra starten av, og det hadde vi, selv om vi ikke alltid klarte å stoppe motstanderens kontringer, sa Bento.

Norges lag:
Rune Almenning Jarstein - Tom Høgli, Vadim Demidov, Brede Hangeland, John Arne Riise - Erik Huseklepp, Bjørn Helge Riise, Henning Hauger, Christian Grindheim, Morten Gamst Pedersen - John Carew .

Portugals lag:
Eduardo - Pereira, Alves, Pepe, Coentrão - Moutinho, Meireles, Martins - Nani, Postiga, Ronaldo.