kina-tiananmen-F - Tusener samlet seg på Den himmelske freds plass

Beijing (NTB-AFP) Flere tusen turister møtte lørdag opp på Den himmelske freds plass, 22 år etter den blodige massakren på demonstranter i 1989. I Hong Kong markerte opptil 150.000 mennesker 22-årsdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kinesiske myndigheter slår fortsatt hardt ned på regimekritikere, og få kinesere våget å vise grunnen til at de hadde møtt opp på den enorme Tiananmen-plassen. På direkte spørsmål om hvorfor de var der, nektet mange å i det hele tatt innrømme at de kjente til massakren.

Ifølge AFP hadde sivilt politi møtt mannsterkt opp på plassen i hjertet av Beijing lørdag. Utenlandske og kinesiske turister måtte passere kontrollpunkter på vei til plassen.

Folkemengden, de fleste kledd i svart og mange av dem med tårer i øynene, holdt opp stearinlys og sang høytidelige sanger da de fylte opp et område på en størrelse med seks fotballbaner.

4. juli 1989 sendte kinesiske myndigheter stridsvogner og soldater inn på Den himmelske freds plass for å få en slutt på massedemonstrasjonen. Flere hundre mennesker, muligens flere tusen, antas å ha blitt drept. (©NTB)