Tom Høgli (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
Tom Høgli (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Kan nesten doble årslønnen på 90 minutter

TIL-guttene Tom Høgli og Ruben Yttergård Jenssen kan pynte betydelig på bankkontoen om Norge tar seg til EM.

Lisboa (TV 2 Sporten): Med seier over Portugal skal mye gå galt for at EM-billetten ryker.

For landslagsgutta vil et EM bety en saftig bonus på mellom 10 og 12 millioner kroner. For utenlandsproffene vil det ikke utgjøre den helt store forskjellen i banken, men for flere av Tippeliga-spillerne blir det fort en betydelig økning i inntekt.

– Hadde byttet bort bonusen
Tom Høgli hadde i 2009 en skattbar inntekt på i overkant av 600.000 kroner, mens Ruben Yttergård Jenssen står oppført med 286.411 kroner i 2009.

Høgli antas å tjene bortimot millionen i Tromsø etter at han signerte ny kontrakt med TIL mot slutten av 2009.

– Det er klart at det er mye penger, men det ofrer jeg ikke en tanke. Jeg hadde byttet bort bonusen mot et mesterskap når som helst, sier Tom Høgli til TV 2 Sporten.

Foran forrige EM var bonusen for kvalifikasjon 10 millioner kroner. Hadde Norge, under Åge Hareide, kvalifisert seg til VM i Sør-Afrika, ville landslagsspillerne fått 12 millioner kroner på deling.

Poengsystem
Millionene fordeles blant Drillos utvalgte ved et poengsystem. Spillere som tas ut i de ulike troppene under kvaliken får ett poeng ved hver kamp, uavhengig om de får spilletid eller ei.

– Vi har bestemt at alle som er med i troppen får ett poeng, sier Brede Hangeland til TV 2 Sporten.

– Så det spiller ingen rolle om en spiller ikke har ett eneste minutt på banen under hele kvaliken?

– Nei, å være med i troppen er det som gjelder. Så telles poengene opp til slutt, og pengene fordeles deretter, forteller Hangeland, som har vært med på å forhandle frem avtalen.

Det betyr at Drillos mest betrodde menn i kvaliken kan vente seg en bonus på i overkant av en halv million kroner. Glipper mesterskapet igjen for Norge, får ikke spillerne et øre.

Kapteinen er sikker på at det verken er en motivasjon for de som tjener like mye i uka som det bonusen vil komme på – eller for de som har en årslønn lik en eventuell bonus.

– Jeg er helt sikker på at motivasjonen for absolutt alle er å ta seg til et mesterskap for Norge. Pengene er enkelt og greit - ja, nettopp en bonus, sier Hangeland.

Høydepunktet
Hangeland nyter formidabel suksess som en av Premier Leagues fryktede midtstoppere, men å ta Norge til EM med kapteinsbindet på armen kan utkonkurrere det meste.

– Drømmen er å oppleve et mesterskap for Norge. Det ville ha vært høydepunktet i karrieren min, sier Hangeland.