Utenriksminister Jonas Gahr Støre er urolig over den voldelige utviklingen i Jemen. (Arkivfoto). (Foto: Grøtt, Vegard/Scanpix)
Utenriksminister Jonas Gahr Støre er urolig over den voldelige utviklingen i Jemen. (Arkivfoto). (Foto: Grøtt, Vegard/Scanpix)

Støre urolig for full borgerkrig i Jemen

Jemen fremstår som et land på vei mot full borgerkrig, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er dypt urolig for det som nå fremstår som en fullskala borgerkrig. Sånn som det utvikler seg i Jemen nå, ser det ut som det er få bremser mot en fullskala borgerkrig, og vi gir uttrykk for sterk bekymring for det, sier Støre til NTB.

Svekket håp om forsoning

Utenriksministeren holdt lenge fast på håpet om at folkeopprøret i Jemen ville ende fredelig.

– Håpet om en fredelig overgang til nasjonal forsoning synes nå svakere enn før, siden Saleh ser ut til å fortsette kampen med våpen. Det står i strid med det håpet som ble tent for noen uker siden, da han sa seg villig til å gå av fredelig, sier Støre.

Men alt håp er ikke ute.

– Vi må oppfordre Golfrådet til å påvirke utviklingen og fortsette med det. Vi må gi uttrykk for uro og stole på at FNs sikkerhetsråd følger med på situasjonen, sier den norske utenriksministeren som også er bekymret for utviklingen i Syria.

Les også: – Minst 34 demonstranter drept i Syria

Voldsspiral i Syria

– Det er vanskelig å følge utviklingen nøye, siden det ikke finnes uavhengige kilder. Mediene slipper ikke inn, og vi får veldig blandede rapporter, derfor må vi være varsomme med å trekke konklusjoner, sier Støre til NTB.

Han forteller om en voldsspiral hvor det «foreligger anklager om grov voldsbruk mot sivile og barn».

– Men det er også usikkerhet rundt informasjonen, og om demonstrantene også tar til våpen, mener utenriksministeren.

Norge har sluttet seg til de internasjonale sanksjonene mot president Bashar al-Assad og hans regime.

Les også: USA skjerper kritikken av Syria

– Vår oppfordring til president Assad om å velge en effektiv forsoningspolitikk står ved lag. Ansvaret for lov og orden i et land ligger hos staten, og vi er sterkt bekymret for at regimet ser ut til å bruke vold mot sivile, sier Støre.

(©NTB/TV 2)