Den økte bruken av smarttelefoner  går utover parforholdet viser en ny verdensomspennende amerikansk rapport.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Den økte bruken av smarttelefoner går utover parforholdet viser en ny verdensomspennende amerikansk rapport. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Går til sengs med mobilen

Hvordan unngå at mobilbruken går ut over parforholdet.

Bruken av smarttelefoner har økt kraftig de siste årene og aldri før har nordmenn vært mer tilgjengelige.

En verdensomspennende amerikansk undersøkelse nylig kommentert i VG viser at hele 60% av de spurte har mobiltelefonen innen armlengdes avstand fra sengen.

Alltid tilgjengelig

– Vi har en trang til å være tilgjengelige. NOE kan jo være viktig, det kan jo brenne!, sier psykolog Andreas Løes Narum til God morgen Norge.

– Det kommer stadig noe inn på mobilen, den ringer eller Facebook må sjekkes - det er som en evig sildrende bekk og kan være veldig forstyrrende for forholdet, mener Narum.

Her kan du forøvrig bli medlem av God morgen Norges Facebook-gruppe.

Ødeleggende for forholdet

Andreas Løes Narum skriver for tiden doktorgrad om kjærlighet og advarer mot at den økte mobilbruken kan gå ut over nordmenns parforhold.

– Mobilen er ofte i første rekke, og den blir da alltid prioritert. I et parforhold så kan den andre da få følelsen av at han/hun er nr 2 og dermed lenger ned på prioriteringslisten. Når dette skjer i senga, kanskje under sexakten, er det jo ekstra sørgelig, mener psykologen.

Viktig å bli sett

Narum understreker at hvis man føler seg trygg på forholdet og føler at man blir sett er det ikke så farlig hvis mobilen noen ganger blir prioritert.

– Er man derimot mer usikker på sin partner blir man mer var og kan fort føle seg tilsidesatt. Skjer dette gang på gang så blir det som et sandkorn inni såret. Det gjør kjempevondt og gnager og gngager, forklarer Narum.

Her kan du lese mer om norske "fornuftsforhold".

Prioriter hverandre

Narum mener det er viktig å tenke gjennom når man skal være tilgjengelig og tenke på hva man faktisk ønsker å prioritere. Ofte kan det være lurt å sette av tid kun til hverandre.

– Er det viktigere å sjekke Facebook for å få oppdateringer om venninnas joggetur og bakte brød, enn partneren?, spør Narum.

Les også:

Se hvor du kan finne kjærligheten i sommer.

Kvinner bruker penger - menn investerer

Kvinner er mer utro enn menn