MELDTE SEG: Den afghanske mannen, som nå er dømt til fem års fengsel for to overfallsvoldtekter, meldte seg selv for politiet. (Foto: POLITIET)
MELDTE SEG: Den afghanske mannen, som nå er dømt til fem års fengsel for to overfallsvoldtekter, meldte seg selv for politiet. (Foto: POLITIET)

Mange tips om voldtektssiktet afghaner

Ingen av tipsene har foreløpig ledet politiet til mannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag gikk politiet ut med navn og bilde av en mann de mener står bak to overfallsvoldtekter den siste uken. Etter at Raezz Dawaltzai (20) ble etterlyst både nasjonalt og internasjonalt for voldtekt, og politiet har etter mottatt flere tips.

– Vi har mottatt en rekke tips, mange av dem interessante. Vi jobber med å avhøre vitner, men de har foreløpig ikke ført til noen pågripelse, sier Kari-Janne Lid ved sedelighetsavsnittet ved Oslo politidistrikt til TV 2.

Fanget av overvåkingskamera

Dawaltza ble fanget på overvåkingskameraene i regjeringskvartalet i forbindelse med den første av voldtektene. På lang avstand kunne vekterne seg på overvåkingsbildene at det skjedde noe bak en søyle mellom to personer. Søylen gjorde imidlertid at de ikke så nøyaktig hva som skjedde. Derfor gikk de ut for å undersøke.

– Da vekterne kom frem traff de på mannen, og tok personalia av ham. En stund senere ble vekterne kontaktet av politiet, og vi fikk dermed en identitet knyttet til videobildet. Takket være årvåkne vektere sitter vi nå med en identitet på mannen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fare for gjentakelse

Den andre voldtekten Dawaltzai er mistenkt for skjedde på Alexander Kiellands Plass natt til onsdag 1. juni. Han skal ha tatt 34-bussen fra Brugata klokken 23.50, og kvinnen befant seg på samme buss.

– Politiet mener det foreligger fare for gjentakelse. Han er siktet for en overfallsvoldtekt som skjedde ved Regjeringskvartalet, Einar Gerhardsens plass, natt til søndag 29. mai, heter det i en pressemelding.

MELDTE SEG: Den afghanske mannen, som nå er dømt til fem års fengsel for to overfallsvoldtekter, meldte seg selv for politiet etter å ha blitt etterlyst. (Foto: POLITIET)
MELDTE SEG: Den afghanske mannen, som nå er dømt til fem års fengsel for to overfallsvoldtekter, meldte seg selv for politiet etter å ha blitt etterlyst. (Foto: POLITIET)

Årsaken til at politiet etterlyser Dawaltzai med navn og bilde er for å forhindre at han voldtar igjen.

– Vi ber alle som kan ha vitneobservasjoner knyttet til overfallsvoldtektene eller har andre opplysninger om mannen om å ta kontakt med politiet snarest, sier politioverbetjent Kari-Janne Lid på Sedelighetsavsnittet.

På ulovlig opphold

Dawaltzai kom til Norge sommeren 2009, og har siden den gang befunnet seg i Oslo-området. I mars 2011 fikk han avslag på asylsøknaden hos Utlendingsdirektoratet (UD).

– Det betyr at han er her på ulovlig opphold. Det er klart vi tar sjanser med å gå ut med navn og bilde til en person uten fast bopel som er asylsøker. Men for oss er det viktigere å forsøke å forhindre at dette skjer igjen med å advare mot mannen. Flykter han til utlandet håper vi han blir fanget opp igjennom etterlysningen, sier Kari-Hanne Lid til tv2nyhetene.no.