KORRUPSJONSSIKTET: Robert Hermansen, som var direktør for Store Norske Spitsbergen Kullkompani fra 1999 til 2008, snakker ut om siktelsen.  (Foto: TV 2)
KORRUPSJONSSIKTET: Robert Hermansen, som var direktør for Store Norske Spitsbergen Kullkompani fra 1999 til 2008, snakker ut om siktelsen. (Foto: TV 2)

Hermansen snakker ut om korrupsjonssiktelsen

Korrupsjonssiktede Robert Hermansen forteller at de omstridte avtalene kom Store Norske til gode.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang kommenterer tidligere administrerende direktør i Store Norske Spitsbergen Kullkompani, Robert Hermansen, forholdene i den alvorlige korrupsjonsanklagen mot ham og selskapet.

Gjennom en serie reportasjer avslørte TV 2 at Hermansen hadde hatt tette bånd til underleverandører av Store Norske.

Ulike selskaper skal ha fått lukrative kontrakter av nettopp Hermansen, uten at avtalene ble lagt ut på anbud. Hermansen mottok også penger privat av de samme underleverandørene, penger han hevder var private lån.

Meglerhuset Pareto slaktet avtalene, og mente de var uforståelig dyre og langvarige.

– Lønnsom og moderne bedrift

I intervjuet med Nordlys forteller Hermansen at Store Norske ikke tapte på de omstridte kontraktene, men at de tvert imot førte til positiv utvikling i bedriften.

– Kontraktpartene Jebsen, Oxbow og Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) har tvert imot bidratt til at Store Norske kunne utvikle seg til å en lønnsom og moderne bedrift med milliardoverskudd. De tok risiko og ansvar og har alltid levert, sier Robert Hermansen.

Omstridte millioner

Hermansen mottok også 3,9 millioner kroner fra avdøde skipsreder Atle Jebsen og LNS, representanter for de samme selskapene som hadde inngått langvarige og angivelig gunstige avtaler uten anbud.

– Det var personlige lån som jeg nå til dels har gjort opp. Pengene gikk til industriprosjekter i Finnmark. Ja, det kan kanskje i ettertid sier å være dumt, men det handlet ikke om personlig vinning, men ønsket om og viljen til å skape noe i utkant-Norge, sier Hermansen til avisa, og poengterer at de private lånene ikke hadde forbindelse med kontraktsinngåelsene.

Dette er saken:

* Store Norske Spitsbergen Kullkompani (SNSK) har siden 1916 drevet kullgruvedrift på Svalbard. Selskapet eies 99,9 prosent av den norske stat og har spilt en viktig strategisk rolle for norsk tilstedeværelse på den arktiske øygruppen.

* Robert Hermansen var direktør for Store Norske Spitsbergen kullkompani fra 1999 til 2008. Hermansen har fått æren for at selskapets drift ble lønnsom. Da han sluttet, ble det reist en byste av ham i Longyearbyen.

* I en rekke reportasjer i fjor satte TV 2 søkelyset på Hermansen og hans private relasjoner til underleverandører av Store Norske.

* I en rapport fra meglerhuset Pareto, ble avtalene med tre underleverandører slaktet og beskrevet som uforståelig dyre og langvarige. Det dreide seg om landtransport av kull på Svalbard med selskapet Leonard Nilsen & Sønner (LNS), sjøfrakt av kull fra Svalbard med rederiet Jebsen og salg av kull med det tyske selskapet Oxbow.

* Ingen av avtalene ble lagt ut på anbud, verken da de ble inngått eller fornyet.

* Robert Hermansen mottok et privat lån på en million kroner fra LNS mens han fortsatt var direktør på Svalbard. LNS investerte også 2 millioner kroner i et av Hermansens private selskaper, Mineralutvikling. LNS fikk aldri aksjer for investeringen.

* TV 2 avdekket også at Hermansen i 2004 ønsket å kjøpe 49,9 prosent av aksjene i Store Norske. Han var villig til å betale 100 millioner kroner for aksjene. Pengene skulle han få låne av de tre underleverandørene, det tyske selskapet SSM (som har senere skiftet navn til Oxbow).

* Styret i Store Norske engasjerte revisjonsselskapet PriceWaterhouseCoopers og advokatfirmaet BA-HR for å granske alle sider ved avtalene. I slutten av juni 2010 ble en foreløpig rapport overlevert styret. Granskerne mente å ha funnet forhold som kunne være straffbare. Selskapet ba derfor politiet om å se på saken.

* Robert Hermansen trakk seg fra flere av sine offentlige styreverv etter TV 2s avsløringer, deriblant som styreleder i Troms Kraft.