Aksel Lund Svindal (Foto: CHRISTIAN HARTMANN/Reuters)
Aksel Lund Svindal (Foto: CHRISTIAN HARTMANN/Reuters)

Pengekrise hos alpinistene - Kan få det minste alpinlandslaget siden 80-tallet

Sponsormangel, kombinert med at Skiforbundet snører igjen pengesekken, har ført til økonomisk krise for alpinlandslaget. I verste fall kan laget bli bestående av tre løpere.

Norsk suksess i alpinbakken kan bli enda mer avhengig av Aksel Lund Svindal. Landslaget for neste sesong skulle vært tatt ut for én måned siden, men er uttaket er fremdeles uavklart.

–- Det er klart at juni er fryktelig seint, og vi er nødt til å få på plass et laguttak i løpet av veldig kort tid, sier sportssjef for alpinistene, Claus Ryste.

Alpinlandslaget har vært i forhandlinger om nye sponsorer i flere måneder uten å få napp. Nå begynner det å haste for å få på plass et lag til kommende sesong.

– Vi satser på at det skal gå i orden, men det er enda for tidlig å si hvor vi lander, forklarer Ryste.

Sponsortørke
Årsaken til utsettelsen er sponsormangel og flere år med underskudd. First Securities trakk seg etter tre år som samarbeidspartner, samtidig som Skiforbundet krever at alpinistene setter tæring etter næring.

– Alpinlandslaget har i flere år drevet med underskudd. Det har gått fint fordi vi har hatt spillemidler som har gitt oss en solid egenkapital. Det har vi ikke lengre. Derfor er vi nå nødt til å stramme inn på pengebruken. Det gjelder ikke bare alpint, men også andre grener som freestyle, kombinert osv, sier skipresident Sverre Seeberg.

Sverre Seeberg (Foto: TV 2/)
Sverre Seeberg (Foto: TV 2/)

Han utelukker at det er aktuelt å bidra økonomisk for å redde en skakkjørt alpintøkonomi.

– Svaret på det er nei. Det finnes ikke penger å hente, uansett hvor skjebnesvangert det blir for satsingen til alpinlandslaget, forklarer en bestemt Seeberg.

Dramatiske kutt
Hvis ikke forhandlingene fører fram, og landslaget får på plass sponsorer som sikrer flere millioner kroner, kan det i verste fall bety en drastisk redusering av landslagstroppen.

Hvis jeg nevner et tall som tre løpere i elitesatsingen, hva sier du da?

Da sier jeg at det er et for lavt tall, svarer Ryste.

– Kan du garantere for at det ikke blir så få utøvere på landslaget neste sesong?

– Jeg kan hvert fall si at det er rimelig sikkert, avslutter sportssjefen.

Ikke siden 1980-tallet har landslaget hatt så få utøvere på World Cup-laget. I fjor var det fem herrer og fire kvinner som kjørte verdenscup, i tillegg til fem av hvert kjønn på europacuplaget.

Alpintsjef Claus Ryste (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Alpintsjef Claus Ryste (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)