gulost (Foto: Elisabet Høye)
gulost (Foto: Elisabet Høye)

Det er en og samme produsent som lager disse ostene

Prisforskjellen er stor, innholdet er nesten identisk. Vi blindtestet smaken.

Vi stilte Rema 1000, Norgesgruppen, Ica Norge og Coop det samme spørsmålet: Hvem produserer «billigosten»?

Svaret er det samme: Synnøve Finden. Enten du kjøper gulost fra merkene Landlord, FirstPrice, Euroshopper eller Coop, er de altså produsert av Synnøve Finden.

Les også: Dette pleide å være gulost og leverpostei - nå er det fullstendig uappetittlig

Store prisforskjeller

Coop fører to egne hvitoster. En som er i samme priskategori som «billigostene», og en som er noe dyrere og koster ca. 75 kroner kiloen. Begge er produsert av Synnøve Finden.

Den originale gulosten fra Synnøve Finden koster cirka 79,90 kr hvis du kjøper en kilo fra Rema 1000, mens hvis du kjøper en halv kilo koster den 99,90 per kilo.

Les også: Dette er de nye matvarene i mai

Samme ingredienser

Alle ostene produsert av Synnøve Finden inneholder melk, salt, konserveringsmiddel (E251), surhetsregulerende middel (509) og syrekultur, men det er små variasjoner i mengdeforholdet.

Hvis man studerer innholdsdeklarasjonen kan man se at osten fra Coop og Synnøve Finden er så godt som identiske når det kommer til innhold. Den eneste forskjell er at osten fra Synnøve Finden oppgis å innholde vitaminer, noe som ikke er deklarert på hvitosten til Coop.

Bekrefter likheten

Likheten blir bekreftet av Magnus Tollefsen, Category Business Director i Synnøve Finden.

– Coop har én lavprisost og én hvitost med et høyere kvalitetsnivå under sitt varemerke. Lavprisosten er laget på en helt annen resept en Synnøve Findens egne oster.

– På hvitosten i det høyere kvalitetsnivået ønsket de en ost med tilnærmet samme kvalitet som Synnøve Findens egne produkter. I dette konkrete tilfellet har Coop fått produsert en svært god ost under sitt varemerke, sier Tollefsen.

Han understreker at denne typen kontrakter har begrenset varighet.

Se også: Trodde du det var skinke på Grandiosaen?

Mindre fett

Ostene fra Landlord, Euroshopper og FirstPrice er identiske på både innhold av protein, fett og kalsium. Disse ostene skiller seg imidlertid ut ved å inneholde mindre fett, og mer kalsium enn ostene fra Coop og Synnøve Finden.

– Spiser du mye gulost vil det være lurt å velge en lettere gulost for å spare kroppen både for en del av det mettede fettet og for å spare noen kalorier, sier Kari Bugge, Ernæringsfysiolog i Grete Roede AS.

Smakstest

Siden ostene er produsert på samme plass, lurte vi på om de også smaker likt. Derfor gjennomførte vi en blindtest i TV 2 hjelper degs redaksjon.

Flere mente at alle ostene smakte likt, men det var allikevel noen oster som pekte seg ut som favoritter: Coops hvitost, Synnøve Finden og FirstPrice ble, med noen unntak, trukket fram som gode.

Flere beskrev Euroshoppers ost som litt skarp i smaken. Et flertall i panelet mente også at gulosten fra Landlord var noe smakløs.

Ostene i smakstesten er kjøpt inn i butikk. Variasjoner kan påvirkes av hvordan og hvor lenge osten har vært lagret. Det var til sammen åtte personer som smakte på de ulike ostene.

Les også: Disse matvarene har forsvunnet fra butikkhyllene

Stor prisforskjell

Prisforskjellen mellom «billigostene» og gulost fra kjente merker er stor.

Hvis en familie spiser en kilo gulost i uka kan de spare nesten 2000 kroner i året ved å velge kjedens billigalternativ framfor ost fra kjente merker, som Synnøve Finden og Norvegia.

– Om du velger «merkeost» eller billigvarianten har ingen betydning. Innholdet er det samme, sier Bugge fra Grete Roede.

Alle er ost

For de som tror at billigostene ikke er ost, så er dette feil. For at noe skal kalles ekte ost må de være fremstilt av melk, fløte (eller blandinger av disse), løpe (enzymet som får ostemassen til å skille seg) og salt. Det er også lov å tilsette visse tilsetningsstoffer.

Alle ostene vi har omtalt i denne saken er ekte ost.

Les også: Christian (30): – Jeg fikk ikke veldig lyst på pizza til lunsj

Egen oppskrift

– Hvorfor kjøpe merkevareost, når billigosten er produsert med samme ingredienser på samme sted?

– Ostene til butikkenes egne merkevarer er laget på egne spesifikasjoner fra handelen. De er av god smak og kvalitet, men kan være noe rimeligere å produsere. Avtaler med de ulike kjedene inngås som regel på relativt korte horisonter, sier Tollefsen i Synnøve Finden.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter