KEEPERTALENT: Sten Grytebust presenterte seg for alvor i 2011. Han blir en viktig mann for Aalesund også denne sesongen. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)
KEEPERTALENT: Sten Grytebust presenterte seg for alvor i 2011. Han blir en viktig mann for Aalesund også denne sesongen. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)

Rekdal spår at hans egen keeper er Norges fremtid

Viking- og landslagsmålvakt Rune Almenning Jarstein var ustø mot Aalesund, mens Sten Grytebust holdt nullen.

Aalesund-Viking 2-0

Se høydepunktene i videovinduet øverst

Aalesund styrte det meste i første omgang i søndagens kamp mot Viking.

Den første store muligheten kom etter ni minutter, da hjemmelagets Peter Orry Larsen hamret ballen i tverrliggeren.

Nølende landslagskeeper
Bare minuttet senere var Aalesund frempå igjen. Jonathan Parr la inn til Magnus Sylling Olsen, som tok seg forbi forsvarslinjen til Viking og headet inn ledelsen.

Målet kom etter nølende keeperspill av landslagsmålvakt Rune Almenning Jarstein, som kom på halvdistanse og skled da Olsen løp gjennom.

– Det er ikke overbevisende. Det var kanskje ikke noe katastrofe her, men man blir litt urolig med tanke på Portugal-kampen. Det finnes noen gode spillere der, ikke minst Ronaldo som er ekstremt bra på hodet. Det er ikke akkurat dette vi vil se før den kampen, sa TV 2-ekspert Daniel Nannskog i studio.

– Ikke noen tabbe
Jarstein er ikke like kritisk til egen innsats, en uke før Norge møter Portugal i EM-kvalifiseringen.

– Først er jeg usikker på om jeg skal gå eller ikke. Jeg tror forsvareren tar den, og så sklir jeg. Det er ikke så mye jeg får gjort med det, dessverre. Det er fort gjort å skli på denne banen her, og det gjør jeg der. Det er ikke noen tabbe, eller noe sånt. Det er uheldig at jeg sklir, ellers hadde jeg snappet den, sier keeperen etter kampen.

TV 2 Play: Se intervju med Rune Almenning Jarstein her.

Også Viking fikk nærkontakt med metallet på Color Line Stadion. Johan Lædre Bjørdal stanget ballen i tverrliggeren på corner etter 16 minutter.

Aalesund var det førende laget ut omgangen, men klarte ikke å øke ledelsen til tross for Vikings tafatte opptreden.

Viking-offensiv
Viking var langt friskere etter pause, og i en periode på rundt et kvarter så det ut som om Stavanger-laget hadde fått kampen inn i sitt spor, og nærmet seg utligning.

Slik skulle det ikke gå. Istedenfor var det Aalesund som la på til 2-0 etter 58 minutter.

Kanon fra Barrantes
Et innlegg fra kanten gikk gjennom hele feltet, og på hjørnet av 16-meteren stod Michael Barrantes og ladet skuddfoten. Costaricaneren fikk klokkerent treff på halv volley, og ballen suste til venstre for en sjanseløs Rune Almenning Jarstein.

Begge lag produserte gode muligheter etter dette, men flere mål ble det ikke. Viking trykket på fremover for å komme tilbake i kampen, noe som etterlot store rom for Aalesund-spillerne å boltre seg i. Dessverre for hjemmelaget ble enten avslutningene eller gjennombruddspasningene for upresise.

Viking fikk på sin side annullert et mål for en hårfin offside på Erik Nevland.

Poengkrise i Stavanger
Med seieren avanserer Aalesund til fjerdeplass på tabellen. Viking er fortsatt helt sist i Tippeligaen, med sine seks poeng på ni kamper.

Dette var Stavanger-klubbens sjuende strake kamp uten seier.

Se høydepunktene i videovinduet øverst

– Har ikke evne til å løfte oss
Åge Hareide mener Viking ikke er mentalt sterke nok til å kjempe seg tilbake i kampen når de havner under.

– Vi blir straffet for enkle feil. Vi går helt i kjelleren når vi kommer bak, og da har vi ikke evne til å løfte oss. Det tror jeg er helt naturlig for et lag som sliter så voldsomt som vi gjør, sier Hareide til TV 2 Sporten etter kampen.

Han tror at spillernes mentale tilstand gjør at de ikke klarer å prestere så bra som de kan.

– Det florerer med pasningsfeil, og det er lite kraft. Jeg tror at det at du er tung i skallen gjør at du også får sugd kraften ut av deg, og at du ikke klarer å ta ut det som du er god nok til, sier treneren.

TV 2 Play: Se intervju med Åge Hareide her.

Spår Grytebust for Norge
Kjetil Rekdal er nærmest panegyrisk i sin omtale av AaFKs prestasjon mot VIking, spesielt sett i lys av at laget manglet flere spillere.

– En fantastisk kamp. Du må se hvordan vi har det utpå her. Vi har tre midtbanespillere, og vi har ikke akkurat spillere i form foran på topp heller. Nå fikk Sylling knekt koden, og jeg synes Sellin var bra da han kom innpå. Michael tar nye steg, og vi er robuste bakover. En knallkamp! Det er bare å ta av seg hatten for det vi leverer, sier Rekdal.

Nå spår han at Aalesunds keeper er et fremtidig førstevalg på landslaget.

– Vi har en keeper selv som kommer til å bli landslagskeeper etterhvert. Sten Grytebust. Gi ham et år eller to til, så er han nok sannsynligvis Norges nummer én, sier Rekdal.

TV 2 Play: Se intervju med Kjetil Rekdal her.

Kan du skape et vinnerlag? Spill TippeligaExpert!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk