KAN SKADE: Flere bilister har fått merke asken fra Island. Nå anbefaler ekspertene folk å vaske bilene sine. (Foto: Rune Johansen. ba.no/ANB)
KAN SKADE: Flere bilister har fått merke asken fra Island. Nå anbefaler ekspertene folk å vaske bilene sine. (Foto: Rune Johansen. ba.no/ANB)

Vær rask med å ta askevask

Men gjør det riktig - hvis ikke kan du skade lakken.

Det er bare å finne frem vann og såpe. For nå trenger bilen din virkelig en rengjøring.

De siste dagers nedfall med aske fra Island har gjort biler grå i lakken. Nå anbefaler både NAF og billakkeringsfirmaer at folk vasker bilen sin så fort som mulig.

– Det er tid for å vaske bilen sin nå. Asken inneholder små glasslignende partikler som kan skade lakken på bilen din. Hvis man venter for lenge, eller vasker bilen feil, kan man få riper i lakken, sier Ole J. Christensen, daglig leder ved NAF Bergen og Omegn, til Bergensavisen.

Flere henvendelser

Christensen forteller at han har fått flere telefoner fra bergensere som har fått askestøv på bilen sin de siste dagene. Mange spør om asken kan ødelegge lakken på bilen.

– Asken inneholder svovel og det kan være ødeleggende for lakken på bilen. Det er greit å ta forholdsregler og vaske bilen sin nå, mener Christensen.

Også ved Bergen Billakkering har de fått flere telefoner fra kunder som er bekymret for bilen sin.

– Det har vært en del folk som har ringt og spurt om akkurat dette. Mitt råd er å vaske bilen så fort som mulig og ikke la det bli liggende på lakken. Selv vasket jeg bilen min i går, sier daglig leder Tommy Andersen.

Unngå svamp

Christensen og Andersen kommer med flere gode råd til bileierne. Det første er å ikke starte med å vaske med våt svamp.

– Det er viktig å få vekk det meste før man går på med svamp. Jeg ville brukt en høytrykksspyler aller først, slik at skitten går vekk, sier Christensen i NAF.

Flere benytter seg av maskinvask på bilene sine. NAF-sjefen mener det ikke er noe problem å kjøre en bil full av askestøv gjennom en maskinvask.

– De fleste vaskeautomatene spyler bilen godt før den blir vasket, så det skal ikke ha noe å si, sier han.

Ved Bergen Billakkering anbefaler de kundene å vaske bilen sin selv.

– I utgangspunktet anbefaler vi ikke våre kunder å bruke maskinvask, sier Andersen.

Du kan lese mer om bil og trafikk på ba.no - her:

Askefast i England - da kjøpte de BMW-råskinn og kjørte hjem!