13. etappe: Pau - Lourdes

TV 2 Sportens sykkelekspert Johan Kaggestads vurdering av løypen.

Startbyen Pau er med for 64. gang, og har bare Paris og Bordeaux foran seg av byer som er besøkt mest i Tour de France. Hovedstaten i Bearn var fødebyen til Henry IV.

Det er en småkupert «transport» fram til Laruns etter 89,5 km, der stigningen opp til Col d'Aubisque starter. 18 kilometre senere er rytterne oppe på toppen, 1709 moh, etter å ha klatret 1185 høydemeter. Favorittene vil lure på hverandre i den første lette delen av etappen. Gårsdagens etappe sitter også i kropp, bein og hode. Men den korte etappen vil gi offensiv kjøring og støting fra start.

De beste vet også at det er hele 38,5 km fra toppen av Aubisque og ned til mål i Lourdes (380 moh).

Lourdes besøkes hvert år av fem millioner mennesker, og er den tredje mest besøkte katolske pilegrimsbyen i verden. Det var i Lourdes i 1858 at 14 år gamle Bernadette Soubirous opplevde å møte Jomfru Maria 18 ganger i Grotte Massabielle nær byen. Kirken godkjente miraklene i 1860, og siden da hevder mange mennesker at de er helbredet av det hellige vannet fra kilden.

Rittet har gått gjennom byen mange ganger, men kun èn gang har det vært målgang her. I 1948 vant den meget troende katolikken og sykkelhelten Gino Bartali til Lourdes, og samme år også rittet totalt.

Favoritt: Sylvain Chavanel