12. etappe: Cugnaux - Luz-Ardiden

TV 2 Sportens sykkelekspert Johan Kaggestads vurdering av løypen.

Den første virkelige fjelletappen blir en skikkelig klassiker. Etappene i Pyreneene starter med en ny topp på rittkartet: La Hourquette d'Ancizan (1538 moh), som er oppvarming før Col du Tourmalet (2115 moh). Ingen fjelltopp har hatt besøk av Touren så mange ganger som Tourmalet. I fjor var det sågar målgang oppe på toppen, der Andy Schleck passerte streken foran Alberto Contador. I år er det 101 år siden rytterne strevet seg opp på sølete grusveier for første gang.

Luz Ardiden er en del av norsk sykkelhistorie. Det var her Dag Otto Lauritzen vant i 1987. Også da på den franske nasjonaldagen. En dag som vil inspirere franske ryttere til offensiv kjøring. Dag Otto vant en etappe som startet i Pau. Etter en hel dag i angrep, kom Grimstad-gutten over mål til Norges første etappeseier i Tour de France, ni små sekunder foran den colombianske fjellgeiten Luis Herrera.

Avslutningen på etappen blir knallhard med forsering av tre fjell på de siste 90 kilometerne. Luz Ardiden er på 1.715 moh, og har målgang for åttende gang. Mange husker sikkert den dramatiske finalen i 2003, der Lance Armstrong veltet etter å ha blitt heftet av en tilskuer, og Jan Ullrich ventet på Tour-kongen.

Ingen vinner Tour de France på denne etappen, men flere vil tape muligheten etter denne etappen.

Favoritt: Andy Schleck