Mazda MX 5
Mazda MX 5

Mazda MX-5: Renheklet moro på fire hjul

På tide å oppfylle cabrioletdrømmen? Da kan du starte her:

Mazda MX-5 kom som et skikkelig friskt pust inn i bilverdenen i 1989. Det var stort sett engelskmenn som hadde drevet med dette tidligere – å lage små, lette og morsomme roadstere.

Vi tenker da på biler som Triumph Spitfire, Austin-Healy Sprite, MG-B og Lotus Elan. Men som i bilindustrien ellers var ikke engelskmennene ”på ballen” her heller og japanerne kunne lett rappe og kopiere den ellers geniale ideen.

Resultatet ble MX-5. En liten, lett og elegant toseters roadster med kalesje. Og i motsetning til sine eldre engelske konkurrenter – en bil som fungerer. Alltid.

MX-5 har gledet bilentusiaster i 22 år. Her er en kjapp oppsummering på de tre generasjonene som har kommet så langt. Enten du har tenkt å kjøpe - eller bare drømme:

1. generasjon 1989 – 1998:

Dette er første generasjon MX-5 - den med vippelyktene, som kom i 1989. (Foto: StepInTheMirror Lisensiert under GPU)
Dette er første generasjon MX-5 - den med vippelyktene, som kom i 1989. (Foto: StepInTheMirror Lisensiert under GPU)

Første generasjon MX-5 – eller Miata som den kalles i USA - kom for salg på hjemmemarkedet i 1989. Mens vi i Europa og USA måtte vente til 1990. Motoren som opprinnelig kommer fra Mazda 323, var en 116-hesters 1,6-liter twin-cam, tilkoblet en femtrinns girkasse og drivhjulene var bak. Altså den gamle, gode oppskriften.

Suksessen uteble ikke – og bilen solgte som kald iskrem på stranda en varm sommerdag. Unntaket var – av alle ting – roadster-landet England, der fikk den til å begynne med en litt kjølig mottagelse...

Senere kom MX-5 med en 1,8-liters motor på 131 hk. Hvilket gjorde den lette og kjøreglade bilen enda morsommere. Første generasjon som går under internkoden ”NA” kjenner du lettest igjen på de karakteristiske vippelyktene foran.

Les mer om denne bilen i Brooms bruktbilguide - klikk her:

2. generasjon 1999 – 2005

Dette er MX-5 modellen som kom i 1999 og som ble produsert fram til og med 2005.
Dette er MX-5 modellen som kom i 1999 og som ble produsert fram til og med 2005.

Nye, mer moderne, fremdeles runde og lekere linjer preger andre generasjon MX-5. Rent designmessig mener enkelte at Mazda har tyvtittet litt på Dodge Viper...

Under karosseriplatene er det imidlertid bare småtterier som skiller ”NB” som den kalles - fra den tidligere ”NA”. I 2001 fikk den en lettere make-over – og det var særlig fronten som ble fornyet.

Kritikere hevdet at det tøffe utseendet ikke matchet motoren helt. En jubileums-modell så også dagens lys, med sekstrinns girkasse og motor på 147 hk – en morsom bil som absolutt anbefales om du finner en til salgs.

Les mer om Mazda MX-5 "NB"- klikk her:

3. generasjon 2006 –

Dette er foreløpig siste generasjon av MX-5, med oppslått hard-top
Dette er foreløpig siste generasjon av MX-5, med oppslått hard-top

Den foreløpig siste MX-5 som kalles ”NC” kom i 2006 og er en helt ny bil. Formene minner mye om den originale ”NA” modellen. Onde tunger hevder at Mazda igjen var ute på tyveri-raid, og har ”stjålet” designet til Honda S 2000. Man ser også godt familielikheten til RX8, særlig i de formfulle hjulbuene.

”NC” kan leveres både som tradisjonell cabriolet med kalesje, og fås som såkalt ståltakcabriolet – selv om taket er laget i et plast-kompositt materiale for å spare vekt. Motorene er enten 1,8-liter 126 hk eller 2-liter 160 hk. MX-5 kommer nå også i en ”sport-utgave” med seks gir, annet understell og skinninteriør som standard.

Til 2009 fikk den også en liten facelift med ny ”smile-grill”, nye tåkelykter og noen andre småtterier – alt for å bevare familielikheten til Mazdas øvrige modellrekke.

Les mer om Mazda MX-5 "NC", klikk her:

Om å eie en MX-5

Interiør i MX-5. Dette er fra en 2000 modell.
Interiør i MX-5. Dette er fra en 2000 modell.

De billigste bilene, som krever litt omsorg og kjærlighet – og kanskje noe påkost og småfiks – får du nå for under 30 000 kr. Og opp til den splitter nye 2,0 liter roadster coupe som koster drøyt 400 000 kroner.

MX-5 har solgt svært godt, så det finnes massevis av dem på bruktmarkedet, i absolutt alle prisklasser.

Det er aktive klubber, over hele verden. Det finnes massevis av styling, felger, dekk, effektanlegg, senkesett, turbokit og kompressorsett til MX-5. Det finnes også klubber som driver med racing og banekjøring med MX-5. Dette er en folkesportsbil som kan brukes av alle – til alt.

Veien videre...

I følge ryktene så jobbes det nå intenst med neste generasjon MX-5. De foregående modellene har i all hovedsak blitt utviklet av mange av de samme ingeniørene, som da faktisk har fulgt bilen i hele 20 år! En solid prestasjon i seg selv.

Men nå er det satt nye folk på saken. Bilen skal også være ny, helt fra bunnen av. Og det går nok fortsatt et par år før vi får se den.

Del med Facebook-vennene dine

Les mer om den norske MX-5 klubben, klikk her:

Her er første og siste generasjon av MX-5.
Her er første og siste generasjon av MX-5.

Mye cabmoro for penga: Her kan du lese testen av MX-5: