Kjøp av bruktbil kan fort bli et skikkelig tapsprosjekt   og her får du oppskriften på hvordan du kan sørge for at det går på verst tenkelige måte! Illustrasjon: Marius Christensen
Kjøp av bruktbil kan fort bli et skikkelig tapsprosjekt og her får du oppskriften på hvordan du kan sørge for at det går på verst tenkelige måte! Illustrasjon: Marius Christensen

Tør du virkelig å kjøpe bil usett?

Stadig flere gjør det - men her er det mange fallgruver.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Heisann Benny. Vi bor i nord, nærmere bestemt Kirkenes og her er utvalget med bruktbiler begrenset, derfor frister det å dra sørover for å kjøpe både fordi utvalget er større og fordi prisene er høye her oppe.

Det jeg lurer på er om du vil fraråde å kjøpe bil usett, dvs kjøpe over telefon og så dra ned for å hente den. Attraktive biler blir vel solgt fort slik at man må være kjapp til å slå til før noen andre gjør det. Jeg finner liksom ikke noen annen lur måte å gjøre dette på, hvis ikke kan det bli mange bomturer og det koster fort mye penger det.

Benny svarer:

Hei du der oppe i nord! For å være like ærlig som konkret: NEI – jeg anbefaler IKKE å kjøpe bil usett. Jeg har både hørt og sett for mange skrekkhistorier til det.

Men unntak finnes. Hvis du ser på en syv uker gammel demobil hos en merkeforhandler som har gått 1500 km. så vil nok det gå helt greit, i alle fall hvis du er nøye og grundig når du snakker med selger på telefon. Men det nytter da ikke å ”pipe” i etterkant om at: Jeg visste ikke at vinterhjulene var bare 16-tommere og jeg ville ikke ha slike sommerdekk etc. Det er uansett en kalkulert risiko. Selv på nyere biler.

Enda verre blir det om du skal kjøpe en ti år gammel bruktbil som har gått 200 000 av en privatperson. Min helt klare erfaring at begrep som ”strøken” og ”full servicehistorikk” er svært tøylige begreper. Er service-historikken komplett når onkel Mons har tatt den hjemme på gårdsplassen og tegnet kruseduller i serviceboka med kopiblyanten sin? Kan egentlig en bil som har gått 200 000 km. være strøken? Det finnes ikke noen fasit – det kommer an på øyet som ser.

Hadde jeg vært deg, ville jeg valgt meg ut en to, tre aktuelle objekter og tatt turen ned for å både se, føle og prøve. En billig flybillett koster ikke så mange kronene i forhold til et feilkjøp.

Ved å se både bilen og selgeren i øynene, er det også lettere å prute på de tingene du evt. har å utsette på en bil også. Se heller ikke bort i fra et en ivrig selger er med på å spleise på en flybillett om det blir handel.

Det finnes mange biler til salgs og det er ikke akkurat full fart i bruktmarkedet om dagen, så jeg vil fraråde deg å ”slå til” nærmest i panikk.

Les også: Dette krangler vi mest om når vi skal kjøpe bil


Del med facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer - skriv inn i kommetarfeltet under: