kari_lossius (Foto: TV 2)
kari_lossius (Foto: TV 2)

Krever egen rusminister i Norge

– Rusfeltet trenger egen rusminister. I dag er ansvaret pulverisert og pasientene får ikke det de er lovet, sier klinikksjef Kari Lossius ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

– Rusfeltet ble en såkalt spesialisthelsetjeneste i 2004. Fra 2004 til 2011 er det fint lite vi står igjen med. Ubrukte plasser, flere tusen rusavhengige i kø, lange ventetider, private ideelle institusjoner som vil hjelpe rusmisbrukere får ikke avtaler med det offentlige og institusjoner må legges ned, sier Kari Lossius, klinikksjef ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

3000 fristbrudd

TV 2 fortalte fredag at på to år har 3000 mennesker opplevd såkalte fristbrudd. Det vil si at de har ventet lengre på livsviktig behandling enn det helsevesenet selv har satt som siste forsvarlige dato.

– Den saken illustrerer hvor ille det står til. Tror du noen hadde akseptert det samme om en snakket om alvorlig hjertesyke eller kreftpasienter?

Les også: Anette (21) døde i behandlingskø

Vil ha rusminister

Rusfeltet er ute av kontroll, vi trenger en egen rusminister, mener Lossius.

Årsaken er at man trenger en sterk styrende hånd med et dedikert hjerte og ansvar, mener Lossius.

– Formålet med rusreformen var at pasientene skulle få tverrfaglig behandling, vi skulle se hele mennesket, det skulle være en dør inn og en dør ut. Når vi ser på resultatene i dag, så må jeg svare ubetinget nei. Vi har ikke lykkes.

– Hva er problemet?

Pulverisering av ansvar

– Problemet i dag er at det er en pulverisering av ansvar i forhold til hvem som skal gjøre hva, forklarer Lossius.

– Men rusmiddelavhengige fikk pasientrettigheter på lik linje med alle andre pasienter i 2004.

– Gjennom å heve feltet og gi ruspasienter en rettighet, så forsvant pasienten, sier Lossius.

– Hvordan?

– På papiret har de en rettighet, men hva er den verd når man må stå i kø i seks eller tolv måneder for å få livsviktig behandling?

Helsevesenet overser rusmiddelavhengige

Manglende kompetanse på rusfeltet er også et stort problem.

– Hva savner du politisk?

– Ruspolitikken er så fraværende at jeg knapt ser noen spennende politiske visjoner eller en politisk utfordring til rusfeltet. Politikere klarer ikke å engasjere. Jeg savner flere politikere som gløder for feltet, sier Lossius, som ikke tror at Samhandlingsreformen løser de utfordringene man i dag har innen rusfeltet.